Hlavní obsah

Muž, kterého měli za útočníka z Barcelony, se přihlásil na policii. Bratr mu prý vzal doklady

– Barcelona

Zatímco španělská média začala zveřejňovat podrobnosti o údajném řidiči dodávky, který vjel do davu lidí v centru Barcelony a zabil dvanáct nebo třináct lidí, 28letý muž marockého původu jménem Driss Oukabir se přihlásil na policii, kde nahlásil odcizení dokladů. Vzal mu je prý jeho mladší bratr, napsal server listu La Vanguardia.

Foto: repro Facebook

Driss Oubakir na profilovém snímku na sociální síti

Článek

Muž, který byl identifikován jako Driss Oukabir, se ve čtvrtek večer přihlásil na policejní stanici ve městě Ripoll ležícím zhruba 100 kilometrů severně od Barcelony a oznámil, že mu byly odcizeny doklady. Policistům vysvětlil, že když uviděl v médiích svou fotografii uveřejněnou v souvislosti s útokem, sám přišel ohlásit, že byl celý den včetně doby útoku v Ripollu. To dosvědčil i místní starosta Jordi Munell, podle kterého je Oukabir v obci známou figurou.

Na otázku, proč nenahlásil ztrátu dokladů dřív, Oukabir odpověděl, že podezíral svého mladšího bratra, že mu je ukradl. Toho úřady identifikovaly jako 18letého Moussu Oukabira žijícího v Barceloně a jeho podobiznu rozšířily mezi policisty. Není jasné, zda byl právě on skutečně mezi pachateli barcelonského atentátu.

Oukabirův pas byl nalezen v dodávce fiat, kterou útočníci použili. Pronajatá byla ve městě Santa Perpetua de Mogoda, které je vzdálené od Barcelony asi třicet kilometrů.

K útoku se přihlásil Islámský stát

K útoku se přihlásil Islámský stát, který se ale v poslední době hlásí ke všem podobným akcím v Evropě.

„Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy,” citovala agentura Reuters agenturu Amak. Ta touto formulací připomněla koalici vedenou Spojenými státy v boji sunnitské ozbrojené organizaci IS.

Drisse Oukabira nebylo složité podezírat, neboť sám neměl čistý rejstřík. Na Facebooku používal přízvisko Soprano podle známého mafiánského seriálu a  označoval se za „maghribskou mafii”. V minulosti byl odsouzen za domácí násilí. Propuštěn byl v roce 2012. Narozen byl v Alžírsku.

Výběr článků

Načítám