Hlavní obsah

Vyjednavači na první schůzce dohodli harmonogram jednání o brexitu

Brusel
Aktualizováno

První fáze jednání o britském odchodu z Evropské unie bude rozdělena na tři okruhy, oznámil v pondělí po první schůzce se svým britským partnerem vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Prvním bude zásadní otázka zachování práv občanů po brexitu, druhý se bude týkat finančního vyrovnání a třetí ostatních otázek. Naplno tak nyní začínají vyjednávání, která se zatím v historii evropské integrace nikdy neodehrála.

Foto: ČTK/AP

Hlavní vyjednavači za Velkou Británii a EU David Davis (vpravo) a Michel Barnier

Článek

Nejbližší spolupracovníci hlavních vyjednavačů se mají přímo věnovat otázce budoucího uspořádání na hranici mezi britským Severním Irskem a unijní Irskou republikou. Problematika, jejíž řešení bude mít důsledky pro irský mírový proces, je zásadní. Strany se zde totiž chtějí vyhnout vzniku "tvrdé" vnější hranice EU.

Na stejné téma spolu v pondělí v Londýně hovořili britská premiérka Theresa Mayová a její nový irský protějšek Leo Varadkar. Shodli se na tom, že budoucí hranice mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím by měla být pokud možno neznatelná.

Řeč přišla i na pokračující vyjednávání Mayové o podpoře její menšinové konzervativní vládě se severoirskými unionisty. Varadkar k tomu podle agentury Reuters poznamenal, že vlády Británie i Irska musejí být nestrannými aktéry ve vztahu vůči dělbě moci v Severním Irsku mezi unionistickými stranami a těmi, které si přejí opětovné připojení Ulsteru k Irsku.

Mayová potřebuje podporu deseti poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), protože její konzervativci v předčasných volbách 8. června přišli o absolutní většinu v Dolní sněmovně.

Nic se nemění

Britský vyjednavač David Davis v pondělí před novináři potvrdil, že britský postoj vůči brexitu se nemění ani po posledním vývoji v zemi, kdy volby oslabily postavení premiérky Theresy Mayové. Británie má tedy dál zájem na odchodu z jednotného unijního trhu, se kterým jsou spojeny povinnosti včetně volného pohybu osob. Místo toho hodlá dojednat novou dohodu o volném obchodu a celní unii.

Oba vyjednavači byli po pondělní úvodní schůzce optimističtí a zdůraznili, že dohoda, která je jejich cílem, má být spravedlivá a výhodná pro obě strany. Podle Barniera je takový výsledek možný a výrazně lepší než případný rozchod bez domluvy.

„V zásadě provádíme v referendu učiněné britské rozhodnutí opustit EU. Je třeba rozmotat 43 let pečlivě budovaných vztahů, je třeba odložit emoce a držet se faktů, čísel a práva,“ prohlásil Barnier s tím, že se v žádném případně nejedná o trestání či pomstu Británii za její rozhodnutí.

V pondělí byl dojednán předběžný časový rozvrh jednání, předpokládající čtyřtýdenní jednací cyklus. Vyjednavači by se tak se srpnovou přestávkou měli opět sejít v týdnu od 17. července, 18. září a 9. října.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Začala jednání o brexitu

V Bruselu začaly rozhovory o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Michel Barnier, který je povede za EU, před jejich začátkem uvedl, že v pondělí by měly...

Výběr článků

Načítám