Hlavní obsah

Terorista Salman Abedi hájil Islámský stát

– Manchester • Aktualizováno

Terorista z britského Manchesteru Salman Abedi prošel proměnou před pár lety, když se jeho otec vydal do rodné Libye, aby se zapojil do občanské války. Přede dvěma lety Abedi přestal navštěvovat svou mešitu – její imám vypověděl, že to bylo proto, že se mu nelíbily poznámky proti Islámskému státu. List The Daily Mirror také uvedl, že se Abedi přátelil s džihádistou, který odjel bojovat do Sýrie.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Smuteční obřad za oběti teroru v Manchesteru

Článek

Někteří ho popisují jako zarytého příznivce fotbalových Manchester United, který trávil hodiny u her na počítači a playstationu.

Zásadní proměna měla přijít poté, co se jeho otec po vypuknutí povstání proti libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu rozhodl zapojit do boje. Rodina Abediových pocházela z Libye a do Británie utekla právě před Kaddáfího režimem, uvedl už v úterý server The Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

Do Libye se podle sdělovacích prostředků posléze vydala i Abediho matka Samia a nedávno se měl odtamtud do Británie vrátit i samotný Salman Abedi. V Libyi podle nepotvrzených zpráv strávil tři týdny.

Objevily se také dosud nepotvrzené informace, že Abedi strávil nějaký čas také v Sýrii.

Přítel džihádista

Abedi byl policii znám, ale nesledovali ho, protože se nedomnívali, že by mohl provést násilný čin. Podle imáma přestal Abedi do mešity ve čtvrti Disbury, kterou rodina navštěvovala, přede dvěma lety docházet. Nelíbily se mu odsudky na adresu hnutí Islámský stát. Abedi i dva jeho bratři údajně také na sociálních sítích vychvalovali Brity, kteří se zapojili do války v Sýrii po boku extremistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. a princ Philip uctili minutou ticha oběti z ManchesteruVideo: Reuters

Jeden z nich byl dokonce podle Mirroru Abediho přítelem. Jednalo se o Raphaela Hosteyho, který přijal válečnické jméno Abú Kaka al-Britání a loni byl zabit při náletu bezpilotního stroje.

Foto: ČTK/AP

Saffie Rose Roussosová

Abedi se v pondělí v noci odpálil v Manchesterské aréně, kde právě skončil koncert americké zpěvačky Ariany Grandeové. Do předsálí zřejmě zvenčí pronikl proto, že organizátoři otevřeli východy a nekontrolovali už, kdo se případně do haly vrací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na počest obětí z Manchesteru zhasla Eiffelovka, ženevský vodotrysk byl nasvícen v britských barváchVideo: Reuters

Abedi zabil 21 lidí. Úřady zatím identifikovaly sedm obětí, jsou mezi nimi i dívky ve věku 8, 15, 18 let. Dalších 120 lidí včetně teenagerů bylo zraněno, 59 jich muselo být převezeno do nemocnice.

Češi mezi oběťmi nejsou, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Dvě osoby pohřešují polské úřady.

Na koncertu bylo 18 tisíc lidí.

V Británii byl vyhlášen nejvyšší pohotovostní stupeň a do ulic Manchesteru byli nasazeni vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám