Hlavní obsah

Útočník z Londýna se zajímal o džihád, důkazy o vazbách na IS však zatím chybí

– Londýn

Britská policie zatím nemá důkazy o tom, že by útočník z Londýna Khalid Masood měl vazby na radikály z Al-Káidy nebo Islámského státu (IS), který se k akci přihlásil. Motiv útoku ovšem policie nezná. V pondělí proto vyzvala lidi, aby jí poskytli informace o poslední komunikaci, kterou Masood před tím, než ve středu u britského parlamentu zabil čtyři lidi, vedl po aplikaci WhatsApp.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zdravotníci odvážejí na nosítkách zraněného. Televize Sky News potvrdila, že na snímku je pachatel útoku.

Článek

„I když jsme nenašli žádné důkazy o jeho spojení s IS nebo Al-Káidou, měl jasný zájem o džihád,“ řekl zástupce vrchního komisaře Scotland Yardu pro terorismus Neil Basu.

Poukázal na to, že postup, který útočník zvolil, nebyl zrovna sofistikovaný — nebyl náročný po technické stránce, ani z hlediska finančních nákladů.

Uvedl také, že použitá metoda byla „okopírovaná” z jiných útoků a atentátník reflektoval rétoriku Islámského státu. „Co do metody napadání policistů a civilistů ale v tuto chvíli není žádný důkaz, že by to probíral s dalšími,“ doplnil Basu.

Psal přes WhatsApp

Další vyšetřování však může stávající obraz změnit. Terorista totiž krátce před útokem s někým komunikoval prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp.

Policie zatím neví komu psal, ani co ve vzkazu bylo. Basu proto vyzval všechny, kteří Masooda znali a byli s ním v den útoku v kontaktu, aby se ozvali — mohli by úřadům poskytnout důležité informace o tom, v jakém Masood rozpoložení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila útok v Londýně i pád ženy z mostuVideo: Reuters

„Vím kdy, kde a jak Masood spáchal masakr, ale teď potřebuju vědět proč. Bylo tu hodně spekulací, s kým byl Masood v kontaktu těsně před útokem. Vše, co bych k tomuto řekl, je, že Masoodova komunikace je hlavní vyšetřovací linií,“ podotkl Basu.

Úvahy, že se mohl Masood, který měl pestrý trestní rejstřík, zradikalizovat v roce 2003 ve vězení, označila policie za pouhé „spekulace“.

Matka čin syna odsoudila

Dvaapadesátiletý Masood jel minulý týden ve středu autem rychlostí přes 120 km/h po mostě přes Temži. Na mostě nejdříve najel do lidí a následně o kus dál pobodal u budovy parlamentu policistu, který později svým zraněním podlehl. Policie poté Masooda zastřelila.

K atentátu se už přihlásil Islámský stát. Policie ovšem již dříve uvedla, že Masood patrně jednal osamoceně.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolemjdoucí ošetřovali zraněné na ulici, turisté zůstali uvězněni na vyhlídkovém kole London EyeVideo: Reuters/AP

Policie po atentátu zadržela 12 lidí kvůli podezření z přípravy teroristického útoku. Ve vazbě zůstávají dva lidé.

Matka útočníka Janet Ajaová uvedla, že je činem svého syna „šokovaná, ochromená a že je z něj smutná“.

„Přeji si, aby bylo zcela jasné, a aby nebyly žádné pochybnosti, že neomlouvám jeho čin a že ani nepodporuji jeho přesvědčení, které zastával a které vedlo k tomu, že se dopustil tohoto masakru,“ dodala pro BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám