Hlavní obsah

Hlavním favoritem prezidentských voleb ve Francii je opět Macron, tvrdí nový průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Hlavním favoritem nadcházejících prezidentských voleb ve Francii je opět nezávislý kandidát Emmanuel Macron. Nový průzkum potvrdil očekávání, že předběhne kandidáta umírněné pravice Françoise Fillona poté, co získal podporu hlavní osobnosti francouzských centristů - Françoise Bayroua.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Macron, který byl kdysi socialista a do loňska ministr levicové vlády, byl již začátkem roku favoritem, ale postupně ztrácel podporu. Podle průzkumů začal těsně soupeřit o postup z prvního kola 23. dubna s Fillonem. Nyní by ale Macrona volilo 22,5 procenta voličů, zatímco pravicového expremiéra 20,5 procenta, ukázala anketa, jejíž výsledky ve čtvrtek zveřejnila francouzská média.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský premiér a kandidát na prezidenta Francois Fillon.

„Udělám vše, abych mu pomohl,” prohlásil zkušený 65letý politik Bayrou, který kandidoval v posledních třech prezidentských volbách. Devětatřicetiletému Macronovi vyjádřil oficiálně podporu ve středu a ve čtvrtek v Paříži společně vyhlásili Pokrokové sdružení, kterým chtějí ve volbách porazit a nahradit tradiční politické strany. Chtějí využít toho, že mezi voliči panuje podle nich velká touha po zásadní změně, které zatím využívá hlavně krajní pravice.

Foto: Pool, Reuters

Marine Le Penová

Prezidentská kandidátka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová má podle všech průzkumů vyhrát první kolo, ale prohrát ve druhém 7. května, ať se v něm utká s kýmkoli.

Její ztráta za Macronem, a hlavně 68letým Fillonem v očekávaném konečném duelu se ale v poslední době zmenšuje. A to přesto, že 48letá politička čelí skandálu kolem údajného fiktivního zaměstnávání asistentů v Evropském parlamentu, kteří ve skutečnosti podle vedení europarlamentu pracovali pro FN.

Macron ve čtvrtek zveřejnil hlavní body svého ekonomického programu. Slíbil především snížit daně podnikům, zvýšit státní investice a další konkrétní kroky, kterými chce do roku 2022 snížit nezaměstnanost ze současných deseti na sedm procent. Někdejší ministr hospodářství a bankéř Macron chce také snížit státní výdaje a zavádět strukturální reformy.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Bývalý ministr školství Benoit Hamon

Vedle Le Penové, Macrona a Fillona sledují sondáže také kandidáta vládních socialistů Benoita Hamona a kandidáta radikální levice Jeana-Luka Melenchona, kterým se střídavě předvídá, že skončí na čtvrtém či pátém místě. Hamonovi nejspíš nezajistí postup do druhého kola ani čtvrteční oznámení kandidáta ekologů Yannicka Jadota, že odstupuje z kampaně a podpoří socialistického kandidáta. Jadot má podporu jen asi dvou procent voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám