Hlavní obsah

Námluvy pokračují. Po vánočním přání poslal Putin Trumpovi novoroční vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mocenské námluvy mezi pánem Kremlu a nadcházejícím šéfem Bílého domu neberou konce. Po vřelém vánočním přání ruský prezident Vladimir Putin poslal svému budoucímu protějšku Donaldu Trumpovi blahopřejný vzkaz, v němž znovu vyjádřil naději, že se po jeho nástupu do funkce vzájemné vztahy obou zemí stabilizují.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Gratuluji jak zvolenému prezidentovi, tak celému americkému lidu. Přeji vám vše dobré a prosperitu. Vážné globální a regionální výzvy, jimž jsme v uplynulých letech čelili, jasně ukázaly, že americko-ruské vztahy zůstávají důležité pro zachování stability a bezpečnosti v dnešním světě,“ uvedl Putin podle Kremlu v novoročním vzkazu určeném Trumpovi.

Ruský prezident víru, že se americko-ruské vztahy s Trumpem v Bílém domě zlepší, vyjádřil opakovaně a zopakoval to i před silvestrem. Kromě toho překvapil i tím, že nevyhověl žádosti ministra zahraničí Sergeje Lavrova a nevyhostil v reakci na obdobný krok Spojených států 35 amerických diplomatů. Prohlásil, že si počká, jak bude Washington postupovat poté, co se Donald Trump 20. ledna příštího roku ujme úřadu. [celá zpráva]

Vstřícná gesta přicházejí také z druhé strany. Trump označil Putinovy myšlenky o narovnání vztahů za "naprosto správné". Dodal přitom, že doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou. [celá zpráva]

Nový americký prezident se již během kampaně netajil tím, že chová vůči ruskému prezidentovi obdiv. V září se například nechal slyšet, že Putin má výtečné vůdcovské schopnosti a že by si s ním rozuměl. Po Trumpově vítězství Putin Trumpovi pogratuloval a ujistil ho, že chce s novou americkou vládou vést "partnerský dialog".

Reklama

Výběr článků

Načítám