Hlavní obsah

Putin a Trump si o Vánocích slíbili lepší vztahy

Moskva/Washington

Ruský prezident Vladimir Putin napsal dopis nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ve vánočním poselství se vyslovil pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability. Trump označil tyto Putinovy myšlenky za „naprosto správné”. Doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy Finska

Článek

"Putin skutečně odeslal Trumpovi pozdrav k Vánocům a Novému roku, ve kterém vyjádřil naději ve zlepšení bilaterálních vztahů," potvrdil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Mluvčí současně popřel, že by Rusko usilovalo o rozpoutání závodů ve zbrojení. Trump totiž v pátek uvedl, že začít závody ve zbrojení mu nevadí. Reagoval tak na dotaz, aby vysvětlil svůj čtvrteční tweet, ve kterém vyzval k posílení a rozšíření jaderného arzenálu Spojených států. "Všechny překonáme a vydržíme déle než všichni ostatní," uvedl Trump v telefonickém rozhovoru s televizí MSNBC.

Trumpův mluvčí Sean Spicer v několika televizních interview uvedl, že se závody ve zbrojení konat nebudou, protože příští prezident zajistí, že ostatní země vlastnící jaderné zbraně, jako je Čína nebo Rusko, nebudou jejich kapacitu zvyšovat.

"(Trump) zaručí, aby ostatní země pochopily, že nebude pouze nečinně přihlížet a dovolovat, aby k tomu došlo," uvedl Trumpův mluvčí Spicer ve vysílání televize NBC. "Tyto země pak přijdou k rozumu a všechno bude v pořádku," dodal.

Sám Putin na páteční tiskové konferenci uvedl, že Rusko výrazně modernizuje své strategické jaderné prostředky a že obdobné kroky Spojených států ho nepřekvapují. Reagoval tím na čtvrteční Trumpův tweet, že Washington musí posílit a rozšířit svůj jaderný potenciál. Platné smlouvy o omezení zbrojní výroby Rusko neporušuje, poznamenal Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám