Hlavní obsah

Rusko používá Sýrii jako střelnici, tvrdí americký generál

– Brusel

Velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges ve čtvrtek odsoudil Rusko, že používá Sýrii jako střelnici a nebere ohledy na lidské životy. Prohlásil to poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že ruské letectvo při náletech zabilo 35 000 vzbouřenců.

Foto: Profimedia.cz

Velitel amerických sil v Evropě generálplukovník Ben Hodges

Článek

„Co vidíme v Sýrii, je samozřejmě demonstrace schopností a použití zbraní, které nejsou nutné,“ komentoval Hodges BBC vyjádření Šojgua, že v Sýrii ruské síly nasadily 162 typů moderních zbraní a provedly 18 800 bojových letů. [celá zpráva]

Podle něj Rusko, které “nebere ohled na civilní oběti, se nechová jako národ, který chce, aby se s ním zacházelo jako se supervelmocí“.

Hodges dodal, že americká armáda bude dál posilovat svou přítomnost v Evropě, i když budoucí americký prezident Donald Trump dal najevo, že chce zlepšit vztahy s Moskvou.

Ruský prezident Putin přitom ve vyjádření na zasedání generality dal najevo výhrady k posilování NATO a vyzval Rusko k posílení strategických jaderných sil, aby pronikly jakýmkoli deštníkem, i konvenčních zbraní, i když je ruská armáda nyní „silnější než jakýkoli potenciální agresor“.

Reklama

Výběr článků

Načítám