Hlavní obsah

Syrská válka už pronikla do ruského filmu, hrdinou je padlý voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Své vojáky nasazené v bojích na Blízkém východě už neoslavují jen Spojené státy nebo třeba Izrael, ale nově i Rusko, které se loni zapojilo do války v Sýrii. Jak upozornila agentura Reuters, vznikl v jednom moskevském studiu animovaný film o Andreji Timošenkovovi, příslušníku ruských sil, který zahynul v Sýrii při útoku sebevraha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku vznikl animovaný film o hrdinném vojákovi, který padl v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Ukazuje skutečné příklady, vzory pro dorůstající mladé lidi, aby viděli, jak se chovají opravdoví hrdinové,“ uvedl zástupce studia Vlastenec Ilja Levčenko ke snímku, jehož výtvarné zpracování nezapře inspiraci izraelským snímkem Valčík s Bašírem.

Andrej Timošenkov zahynul letos v červnu v syrské provincii Homs. „Viděli jsme video, na kterém vjelo auto militantů do místa, kde se rozdávala humanitární pomoc,“ vylíčila projektová manažerka studia Julia Jaropolovová. Timošenkov měl podle zpráv za úkol konvoj hlídat a při výbuchu útočníkova auta naloženého výbušninami na místě zemřel.

Jeho osud má být jedním z řady skutečných příběhů, jimiž se filmaři chtějí inspirovat. Celkem plánují až patnáct takových snímků.

Tisková zástupkyně společnosti Maria Alvošinová odmítla, že by projekt měl něco společného s politikou: „Soudobé Rusko a náš prezident (Putin) jsou značkou – to je nesporné. Souhlasím, že toho částečně využíváme, ale nikoho a nic nezveličujeme. Prostě ukazujeme skutečný obraz.“

Reklama

Výběr článků

Načítám