Hlavní obsah

Zelenskyj sází na mírovou konferenci. Podle Peskova je jeho osud zpečetěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v neděli v ruské státní televizi prohlásil, že osud ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „je zpečetěn“, a Rusko tím spíše musí pokračovat ve svém tažení proti Ukrajině. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve stejné době obracel pozornost Ukrajinců k chystané mírové konferenci ve Švýcarsku. Podle něj svět „musí přinutit Rusko ke spravedlivému míru a má možnost to udělat“.

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Zdá se mi, že osud Zelenského je jednoznačně zpečetěn. A už velmi brzy nastane okamžik, kdy mnozí, mimo jiné i na Ukrajině, zpochybní jeho legitimitu. Co je v tomto bodě nejdůležitější pro nás: musíme pokračovat ve speciální vojenské operaci (ozbrojené agresi proti Ukrajině – pozn. red.), zajistit svou bezpečnost a splnit ty úkoly, které jsme si od začátku předsevzali,“ uvedl Peskov s tím, že „z ukrajinské strany na frontě narůstá panika“.

Peskov rovněž v ruské televizi tvrdil, že „kolektivní Západ plus jedna“ bude testovat, kam je Rusko ochotné zajít. Je důležité se nenechat vyhecovat, dodal.

Podle Zelenského většinové světové společenství může a musí přinutit Rusko ke spravedlivému míru.

Foto: Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

„Pokračujeme v přípravách na červen, na inaugurační mírový summit, a náš tým spolu s týmy klíčových partnerů pracuje na tom, aby byl skutečně globální,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Podle něj se červnových jednání ve Švýcarsku zúčastní představitelé všech kontinentů s různými pohledy na globální vývoj, které ale „spojuje uznání, že Charta OSN a základní mezinárodní konvence jsou závazné dokumenty pro všechny státy včetně Ruska, kde panuje šílenství“.

„Většinové světové společenství musí přinutit Rusko k míru a může to udělat. Právě v červnu může být zahájena cesta ke spravedlivému míru,“ prohlásil Zelenskyj.

Rusové místy postupují. Syrskyj přiznal, že situace je špatná

Zahraniční

Výběr článků

Načítám