Hlavní obsah

Řecký tisk: Turci spustí novou migrační vlnu

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rapidně se zhoršující vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií mohou vést k tomu, že Ankara – jak nedávno pohrozil osobně prezident Receip Erdogan – brzy a zcela cíleně pustí přes úžiny v Egejském moři na řecké ostrovy znovu vlnu běženců, údajně až tři tisíce migrantů denně. S odvoláním na zdroje řeckých zpravodajských služeb to napsal řecký deník Proto Thema.

Foto: Profimedia.cz

Dočasný uprchlický tábor v řeckém Idomeni. Fotografie z března 2016

Článek

Podle řeckých agentů se už nyní na řeckém pobřeží shromažďuje velké množství pašeráků s tisícovkami motorových i nafukovacích člunů připravených k nové výdělečné akci.

Spuštění nové migrační vlny je prý jen „otázkou několika týdnů“. List tvrdí, že vše proběhne s Erdoganovým požehnáním. Prezident v poslední době čím dál ostřeji kritizuje Brusel. „Erdogana si nikdo netroufá podceňovat. Je zcela nepředvídatelný,“ připustil zpravodajský analytik Athanassios Drougas.

„Válka, nebo něco hodně podobného“

Podle něj se Řecko vzhledem ke svým fiskálním a sociálním obtížím s novou lidskou vlnou nedokáže vyrovnat. „Bude z toho válka, anebo zmatky, jež budou válku hodně připomínat,“ dodal Drougas.

V Řecku od únorového uzavření tzv. balkánské trasy uvízlo na 60 tisíc běženců. Asi šestnáct tisíc žadatelů o azyl čeká v nejistotě na pěti egejských ostrovech poblíž tureckých břehů. Řecká vláda ani ministerstvo obrany se ke zpravodajskému dokumentu nevyjádřily, nepopřely ale jeho pravost.

Europarlament minulý týden rozhodl o zmrazení přístupových rozhovorů s Tureckem kvůli tomu, že v rámci čistek kvůli nezdařenému puči nechal Erdogan pozavírat desetitisíce odpůrců.

„Evropa je ve zmatcích a Erdogan cítí, že může blok sedmadvaceti států pohodlně vydírat,“ myslí si Drougas.

Turecký prezident se sice dohodl s EU na zastavení migrační vlny, nyní se ale zdá, že dohoda může brzy vzít za své.

Reklama

Výběr článků

Načítám