Hlavní obsah

Rusko bylo během kampaně v kontaktu s Trumpovým štábem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva byla během prezidentské kampaně v USA v kontaktu s lidmi z volebního štábu Donalda Trumpa. Agentuře Interfax to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Trumpova mluvčí to popřela. Tábor Hillary Clintonové před volbami opakovaně tvrdil, že Trump má podporu z Ruska.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Rjabkov nejprve na dotaz, zda ruští zástupci kontaktovali nebo budou vbrzku kontaktovat Trumpa nebo jeho okolí, odpověděl: „Pracujeme na tom a pracovali jsme na tom také během volební kampaně.“ Dodal, že mnoho lidí v Trumpově okolí bylo už dříve veřejně známými a řada z nich byla ve styku s ruskými zástupci.

Na doplňující dotaz, zda tedy Moskva měla s Trumpovým týmem nějaké kontakty, Rjabkov odvětil: „Ano, měla.“

Okolí Clintonové odmítalo

Trumpova mluvčí Hope Hicksová toto tvrzení záhy popřela a uvedla, že štáb nově zvoleného prezidenta před úterním hlasováním v „žádném kontaktu s ruskými představiteli“ nebyl.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová však následně v rozhovoru pro agenturu Bloomberg potvrdila, že s členy Trumpova týmu byli ve styku zástupci ruského velvyslanectví ve Washingtonu. Schůzky označila za „běžnou praxi“, současně však přiznala, že okolí Clintonové žádosti o setkání odmítalo.

Chvála Putina

Trump během kampaně chválil ruského prezidenta Vladimira Putina jako silného politika, s nímž je třeba spolupracovat, ale popíral, že by měl podporu Moskvy.

Tábor Clintonové Trumpa osočoval z toho, že je Putinovou loutkou a do předvolebního boje vstupují síly spojené s Kremlem. Demokraté poukazovali na to, že únik jejich e-mailů, které pronikaly na veřejnost prostřednictvím organizace WikiLeaks, organizují ruští hackeři.

Média také poukazovala na to, že šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort byl na Ukrajině napojen na investiční fond, přes který proudily stamilióny k bývalému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a jeho straně. Trump pak Manaforta vyměnil, ale ponechal si ho v týmu.

Manafort ale nebyl jediným, na koho sdělovací prostředky poukazovaly. Povšimly si také, že bezpečnostním poradcem Trumpa je penzionový generál Michael Flynn, jehož během večeře pořádané loni v Kremlu ruskou státní agenturou RT ruští hostitelé posadili hned vedle prezidenta Putina. O Flynnovi se nyní spekuluje, že ho Trump bude chtít za ministra obrany USA. [celá zpráva]

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Rjabkov ovšem v rozhovoru pro Interfax poznamenal, že Moskva nemá od Trumpa a jeho vlády přílišná očekávání, například proto, že Trump během kampaně deklaroval jasnou podporu armádě. Rusko ale ocenilo Trumpova slova, která pronesl v prvním projevu po zvolení a jimiž nabídl zahraničním partnerům smír a spolupráci.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám