Hlavní obsah

Erdoganovo Turecko? Ministr navrhuje referendum o zavedení prezidentského systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko by se mohlo už za pár měsíců proměnit z parlamentní na prezidentskou demokracii. Návrh na zavedení prezidentského systému prosazovaný už delší dobu hlavou země Recepem Tayyipem Erdoganem nyní v televizi Kanal 24 oživil ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Referendum by se podle jeho slov mohlo konat někdy po Novém roce.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handou, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Pokud parlament zařadí záležitost do své agendy a přijme brzké rozhodnutí, pak bude referendum předloženo lidem rychle, možná ještě než přijde jaro,“ ohlásil Bozdag.

Prezident Erdogan prosazoval změnu už loni, když v kampani před volbami v létě prohlašoval, že změní ústavu. Tento návrh Turecko rozděluje. Zatímco Erdoganovi příznivci souhlasí s tím, že by země potřebovala pevnější vedení, oponenti se bojí, že se z prezidenta stane autoritář.

Protestují opoziční sekularisté i Kurdové, kteří Erdoganovi zkřížili plány, když v letních volbách významně zabodovali a vzali mu velký počet mandátů. Když se pak volby po politických turbulencích na podzim opakovaly a Erdogan a jeho strana získali část ztracených pozic zpět, volání po prezidentském systému znovu ožilo. Nyní vláda pod taktovkou Erdogana, jenž se po pokusu o státní převrat těší silné podpoře lidí a může vládnout prostřednictvím dekretů, připravuje návrh nové ústavy.

Ministr spravedlnosti Bozdag tvrdí, že parlament by si i po změně systému zachoval svoji stávající podobu.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám