Hlavní obsah

Studie: Rusko chce posílit svůj vliv destabilizací východní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko se snaží ve východní Evropě využít hospodářské a politické páky, aby zdiskreditovalo západní model liberalismu a podkopalo transatlantické vazby. Uvádí to studie soukromé výzkumné skupiny, která byla ve čtvrtek zveřejněna ve Washingtonu. Informovala o ní agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Studii, která se zabývá situací na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a Srbsku, vypracovalo washingtonské Středisko pro strategická a mezinárodní studia a bulharské Středisko pro studium demokracie. Text je výsledkem šestnáctiměsíčního bádání.

Moskva podle zprávy využívá ve zmíněných zemích sympatizujících politiků a snaží se ovládnout energetické trhy i další ekonomické sektory. Usiluje i o podkopání protikorupčních opatření ve snaze destabilizovat místní vlády.

„V některých zemích je ruský vliv natolik všudypřítomný, že ohrožuje národní stabilitu, západní orientaci těchto států a euroatlantickou stabilitu,” konstatují autoři.

„Uvědomit si, co se děje”

Významnou roli při tom hrají i ekonomika a investice. Autoři zmiňují stavbu dvou nových reaktorů v Maďarsku za 12,2 miliardy eur. V Bulharsku je pětina HDP generována Rusy.

Podle spoluautorky studie Heather Conleyové má text upozornit na hrozby, jimž američtí a evropští politikové nevěnují dostatečnou pozornost. „Prvním krokem je uvědomit si, co se děje. V sázce je, jak vidíme sami sebe a fungování naší demokracie,“ prohlásila Conleyová.

Američtí vládní činitelé se s názorem autorů studie shodují, uvedla agentura Reuters.

„Rusové rozpoutali vytrvalou kampaň, jejímž cílem je obnovit nárazníkovou zónu ve východní Evropě, která je podle ruského vůdce Vladimira Putina oprávněná,“ citovala agentura oficiálního amerického představitele, který si však nepřál uvést jméno.

Rusové podle něj chtějí „podkopat nejen NATO a Evropskou unii, ale veškeré demokratické základy těchto institucí“.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám