Hlavní obsah

Francie a Německo v tichosti ušily plán na vybudování evropské armády

Francie a Německo znovu otevřely téma společné evropské armády. Reagují tak na rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie. Londýn totiž vytvoření společných sil blokoval. Sedmadvacítka by v rámci užší vojenské spolupráce mohla vybudovat společné velitelství i jednotky schopné okamžitého nasazení kdekoliv na světě. Informovaly o tom listy Le Figaro a Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Jednotky Eurocorps. Na jejich základě by mohla být vybudována evropská armáda.

Článek

„V kontextu zhoršující se bezpečnostní situace... je nejvyšší čas posílit naši solidaritu a schopnosti evropské obrany, abychom mohli efektivněji chránit občany a hranice Evropy,“ citují deníky z šestistránkového materiálu, který zaslala do Bruselu německá ministryně obrany Ursula Von der Leyenová a její francouzský protějšek Jean-Yves Le Drian.

Podle informací serveru EU Observer se plán zrodil na červencovém summitu Evropské unie ve Varšavě.

Spojené království vznik společné evropské obrany odmítalo s tím, že by se kompetence nově vzniklých jednotek kryly se silami Severoatlantické aliance. Britové ale odhlasovali odchod z EU, a Londýn už tak budování evropské armády nemůže bránit.

„Vzali jsme v potaz, že se Spojené království rozhodlo opustit EU, musíme od nynějška jednat jako sedmadvacet členských států,“ napsali dále ministři s tím, že by mělo společné evropské operace řídit nově zřízené společné velitelství.

Už příští nebo přespříští rok

Navrhované změny by měly být podle agentury AFP implementovány v roce 2017 nebo 2018. Jednat se o tom bude na pátečním unijním summitu v Bratislavě. Již ve středu by návrhy měl představit veřejnosti šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Materiál navrhuje postavit společnou evropskou armádu na současných silách Eurocorps, které jsou složeny z německých, francouzských, belgických, lucemburských, italských a polských sil. Bojová uskupení (tzv. Battle Groups) by měla být nově nepřetržitě připravena k boji.

Ministerská dvojice rovněž navrhuje, aby měla evropská armáda položku v rozpočtu EU a vznikla evropská vojenská akademie nebo se zavedly evropské lekce na úrovni národních vojenských akademií.

„Je čas hnout se kupředu k evropské obranné unii, která bude v podstatě 'obranným schengenem'. To od nás Američané očekávají. Jestliže se potýkáme s nebezpečím, které nás obklopuje, všichni víme, že mu žádná země nemůže čelit sama. Ale společně, pokud vylepšíme (společné) evropské kapacity, jsme my Evropané velmi silní,“ řekla agentuře Reuters německá ministryně obrany Ursula Von der Leyenová.

Pro společnou evropskou armádu se již dříve vyslovil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A podle serveru EU Observer lze očekávat, že souhlasit budou i Polsko, Maďarsko a Slovensko. Naopak spíš proti budou země jako Nizozemsko nebo Irsko, které po brexitu volají po zvolnění evropské integrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám