Hlavní obsah

Atentátnice chystaly útok na nádraží v Paříži, řídili je radikálové IS ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Trojice žen, které ve čtvrtek zadržela francouzská policie, plánovala útok na jednom z hlavních nádraží v Paříži. Uvedl to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Dopadeny byly poté, co bylo u pařížské katedrály Notre-Dame objeveno auto naložené plynovými bombami. Prokuratura tvrdí, že je řídili radikálové přímo ze Sýrie. Jedna z žen dokonce podle úřadů slíbila věrnost Islámskému státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení jedné z trojice žen, které plánovaly útok na pařížské nádražíVideo: Reuters

 
Článek

Všechny tři ženy ve věku 39, 23 a 19 let, které byly dopadeny ve čtvrtek v Boussy-Saint-Antoine asi 30 kilometrů jihovýchodně od Paříže, jsou „zradikalizované a zfanatizované“, uvedl ministr Cazeneuve. Podle něj „aktuálně připravovaly násilný čin“.

„Útok byl odvrácen a (teroristická) skupina rozprášena, ale jsou tu další a my musíme být připraveni pokaždé jednat dřív, než bude pozdě. A to právě děláme,“ prohlásil podle BBC v pátek večer francouzský prezident Francois Hollande.  

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Snímek ze zásahu policie, při nemž byly zadrženy tři ženy, které plánovaly v Paříži útok.

Ministr doplnil, že ačkoliv ženy zaparkovaly auto s plynovými bombami u světoznámé katedrály Notre-Dame v centru města, ve skutečnosti plánovaly udeřit na Lyonském nádraží, vzdáleném od katedrály necelé tři kilometry. Útok se měl uskutečnit ve čtvrtek, takže policie zasáhla na poslední chvíli.

Prokuratura uvedla, že plánovaný atentát souvisel s předchozími teroristickými útoky na katolického kněze a zaměstnance policie. Jedna ze zadržených žen totiž byla postupně snoubenkou dvou pachatelů teroristických činů.

Zasnoubená byla nejprve s Larossim Abballou, který v červnu zabil policejního velitele a jeho manželku, která rovněž pracovala u policie, v obci Magnanville západně od Paříže. Po jeho zabití se žena zasnoubila s 19letým Adelem Kermichem, který zavraždil v červenci pětaosmdesátiletého katolického kněze Jacquesa Hamela v Saint-Etienne-de-Rouvray u Rouenu na severozápadě Francie.

Současného snoubence ženy policie už ve čtvrtek zadržela, uvedl Molins.

Foto: Profimedia.cz

Lyonské nádraží v Paříži

Úřady proto preventivně vydaly varování všem nádražím v metropoli.

Lyonské nádraží se nachází ve 12. pařížském obvodu a je jedním z šesti hlavních nádraží ve francouzské metropoli. Ročně podle serveru Wikipedie odbaví okolo 90 miliónů cestujících, což ho činí třetím nejrušnějším nádražím ve Francii a jedním z nejrušnějších v Evropě. Z nádraží mimo jiné vyjíždějí rychlovlaky do Marseille.

Devatenáctiletá dcera majitele auta při zatýkání bodla policistu do ramene, a jeho kolega proto proti ní použil střelnou zbraň. Ženu postřelil. [celá zpráva]

Ženy jsou podezřelé z pokusu spáchat atentát.

Vozidlo objevila policejní hlídka v noci na neděli. Auto bez registrační značky bylo odstavené a mělo zapnutá výstražná světla. V Peugeotu 607 se nacházelo šest plynových lahví a jedna prázdná. V autě byly i tři kanystry s naftou. Podle policie však u žádné bomby nebyla roznětka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám