Hlavní obsah

Francie vyhostila dvojici zradikalizovaných Maročanů

– Paříž

Francie v pátek vyhostila dva Maročany do jejich vlasti kvůli bezpečnostní hrozbě, kterou pro ni představovali. Paříž od začátku roku deportovala ze země z podobných důvodů již 15 lidí, upozornila AFP. Bulharsko také v pátek vydalo do Francie jejího občana, který zřejmě mířil k islamistům v Sýrii nebo Iráku. Mourad Hamyd byl švagrem útočníka na satirický časopis Charlie Hebdo.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Ve Francii po loňském teroristickém útoku v Paříži platí výjimečný stav.

Článek

"Vzhledem k vážné hrozbě, kterou představoval pro veřejný pořádek pobyt těchto dvou zradikalizovaných osob na francouzské půdě, rozhodl se (francouzský ministr Bernard Cazeneuve) zahájit proti nim proces vyhošťování, který byl okamžitě proveden," uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo vnitra.

Ve Francii po loňském teroristickém útoku v Paříži, při kterém zahynulo 130 lidí, platí výjimečný stav. Ten byl v reakci na červencový útok v Nice, který si vyžádal 85 životů, prodloužen do ledna příštího roku. K oběma masakrům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Vydaný příbuzný útočníka na Charlie Hebdo

Bulharsko v pátek vydalo Francii jejího občana Mourada Hamyda, který byl švagrem jednoho z útočníků na satirický časopis Charlie Hebdo. Ve Francii čelí obviněním z terorismu. Hrozí mu až deset let vězení.

Dvacetiletý muž byl zadržen v Bulharsku koncem července na základě francouzského zatykače. Francouzské úřady ho podezírají, že se chtěl připojit k islamistům v Sýrii či v Iráku.

Hamyd, který veškerá obvinění popírá, byl švagrem Chérifa Kouachiho, který se svým bratrem Saidem loni 7. ledna přepadl pařížskou redakci Charlie Hebdo. Zavraždili přitom 12 lidí. Po dvou dnech je policie dopadla a při přestřelce zabila. Původně byl Hamyd podezřelý i ze zapojení do tohoto útoku.

Zatykač na něj byl vydán minulý měsíc nakonec kvůli jinému udání. Jeho sestra Khadija na policii oznámila, že odjel vlakem přes Maďarsko a Srbsko do Bulharska, ačkoli jí tvrdil, že jede do Maroka.

Reklama

Výběr článků

Načítám