Hlavní obsah

Slovensko povede koalice tří stran

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenská vládní koalice se zredukuje ze čtyř na tři strany. Po pátečním zasedání koaliční rady to oznámil premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). Nejmenší vládní strana Síť přišla o většinu poslanců a chce se sloučit s jinou koaliční stranou. Síť rovněž nabídla funkci ministra dopravy, kterou zastává její předseda Roman Brecely. Jeho nástupcem by měl být dosavadní náměstek ministra Árpád Érsek (Most-Híd).

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Premiér slovenské vlády Robert Fico

Článek

Ke změně poměrů ve slovenské vládní koalici došlo po odchodu pěti poslanců strany Síť do poslaneckého klubu další vládní strany Most-Híd.

Podle Fica je však nejdůležitější, že koalici nadále podporuje 81 poslanců ve 150členném parlamentu. „Předsedové koaličních stran konstatují, že nové rozložení politických sil ve vládní koalici povede k nové a efektivnější struktuře a složení vládní koalice,“ uvedl Fico.

V březnových volbách získala strana Síť 5,6 procenta hlasů. Postupně ji však opouštěli poslanci a preference strany klesly na jedno procento. O víkendu odstoupil zakládající předseda Sítě Radoslav Procházka.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Po volbách sestavily vládní koalici Směr, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť. Poslanecké kluby tří koaličních stran byly stabilní, ale Síť opustili hned po volbách tři poslanci a nyní dalších pět. Síti tak zůstali pouze dva poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám