Hlavní obsah

Slovensko povede koalice tří stran

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vládní koalice se zredukuje ze čtyř na tři strany. Po pátečním zasedání koaliční rady to oznámil premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). Nejmenší vládní strana Síť přišla o většinu poslanců a chce se sloučit s jinou koaliční stranou. Síť rovněž nabídla funkci ministra dopravy, kterou zastává její předseda Roman Brecely. Jeho nástupcem by měl být dosavadní náměstek ministra Árpád Érsek (Most-Híd).

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Premiér slovenské vlády Robert Fico

Článek

Ke změně poměrů ve slovenské vládní koalici došlo po odchodu pěti poslanců strany Síť do poslaneckého klubu další vládní strany Most-Híd.

Podle Fica je však nejdůležitější, že koalici nadále podporuje 81 poslanců ve 150členném parlamentu. „Předsedové koaličních stran konstatují, že nové rozložení politických sil ve vládní koalici povede k nové a efektivnější struktuře a složení vládní koalice,“ uvedl Fico.

V březnových volbách získala strana Síť 5,6 procenta hlasů. Postupně ji však opouštěli poslanci a preference strany klesly na jedno procento. O víkendu odstoupil zakládající předseda Sítě Radoslav Procházka.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Po volbách sestavily vládní koalici Směr, Slovenská národní strana, Most-Híd a Síť. Poslanecké kluby tří koaličních stran byly stabilní, ale Síť opustili hned po volbách tři poslanci a nyní dalších pět. Síti tak zůstali pouze dva poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám