Hlavní obsah

Papež František se nečekaně rozhovořil o genocidě Arménů

Jerevan

Papež František se při návštěvě Jerevanu v pátek odchýlil od připraveného textu, když kritizoval genocidu Arménů, spáchanou v Osmanské říši v letech první světové války. Již podruhé tak použil výraz, který dráždí Turecko. To na jeho slova zatím oficiálně nereagovalo.

Foto: Reuters

Papež František v Jerevanu

Článek

"Je smutné, že tato tragédie, tato genocida, byla bohužel první z politováníhodné řady strašných katastrof minulého století," uvedl papež ve svém nejostřeji sledovaném projevu - v prezidentském paláci při setkání s hlavou státu Seržem Sargsjanem, dalšími arménskými politiky a diplomatickým sborem. V předem rozdaném textu výraz genocida nebyl.

František poprvé označil masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu loni, čímž vyvolal nevraživou reakci tureckého vedení, které z Vatikánu stáhlo velvyslance, a to na deset měsíců.

Turecko připouští, že mnoho křesťanských Arménů žijících v Osmanské říši bylo zabito v potyčkách s osmanskými silami během války, ale zpochybňuje arménské odhady ohledně 1,5 miliónu obětí a odmítá, že by masakry byly systematicky řízené a představovaly genocidu. Argumentuje také, že současně Arméni zabili mnoho muslimských Turků.

Papež v pátek přiletěl do Jerevanu na třídenní návštěvu. Cesta má mít hlavně náboženský charakter. Na začátku své čtrnácté zahraniční cesty František symbolicky zavítal do katedrály arménské apoštolské církve v Ečmiadzinu vzdáleném 18 kilometrů od Jerevanu. Doprovázel jej hlavní arménský církevní představitel katolikos Karékine II.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám