Hlavní obsah

Průlom v církvi? Papež nechá prozkoumat možnost svěcení žen na kněze

Vatikán
Aktualizováno

Papež František ve čtvrtek oznámil, že ustaví komisi, jež prozkoumá možnost nejnižšího kněžského svěcení pro ženy. Reagoval tak na dotaz, který byl vznesen během audience členek Unie generálních představených ženských kongregací (UISG) ve Vatikánu, uvedla agentura ANSA.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František

Článek

Podle hlavy katolické církve jsou ženy v roli jáhnů „možností dneška” a o změnách pravidel by se mělo mluvit i proto, že tento úřad ženy zastávaly i v období raně křesťanské církve.

Jáhen nebo také diakon je v katolické církvi prvním stupněm svátosti kněžství, v jeho kompetenci je například aktivní účast na mši, předčítání posvátných textů nebo pedagogická činnost. Úřad může na rozdíl od kněžství zastávat i ženatý muž, pokud má teologické vzdělání, ale nikoli žena.

Pro katolíky by to byl radikální obrat

František dnes v Apoštolském paláci přijal asi 900 žen z UISG a ty během audience vznesly otázku, zda by bylo možné prozkoumat možnost nejnižšího kněžského svěcení pro ženy. "Ustavit oficiální komisi, která by tuto otázku prostudovala? Myslím, že ano. Pro církev by bylo dobré, kdyby v této otázce měla jasno," řekl papež.

Katolická církev ženám kněžské svěcení neumožňuje, a pokud by v této věci změnila názor, byl by to radikální obrat.

V jiných křesťanských církvích už ženy možnost zapojit se do oficiálních struktur mají – například anglikánská církev umožňuje ženám kněžské svěcení už více než 20 let a od roku 2013 se dokonce ženy smějí stát i biskupkami.

Anketa

Měl by Vatikán umožnit kněžské svěcení i pro ženy?
Ano
64,3 %
Ne
35,7 %
Celkem hlasovalo 487 čtenářů.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám