Hlavní obsah

Papež František vyzval k toleranci „nedokonalých” katolíků

– Vatikán

Papež František vyzval k většímu pochopení pro nedokonalé katolíky, například pro ty, kteří po rozvodu uzavřou nový sňatek. Učinil tak v novém dokumentu o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky), který v pátek na tiskové konferenci ve Vatikánu představil kardinál Lorenzo Baldisseri.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Článek

„Je důležité, aby rozvedení lidé, kteří žijí v novém svazku, věděli, že jsou součástí církve, že nejsou exkomunikováni," píše se mimo jiné ve 260stránkovém dokumentu. Ten je rozdělen do devíti kapitol a kromě rozvodů a nových manželství se týká i programů předmanželské přípravy či výchovy dětí.

V dokumentu, který se rodil přes dva roky na základě konzultací dvou synod, se také říká, že církev by již neměla „házet kamenem" na ty, kteří přestali žít podle ideálu evangelia týkajícího se sňatků a rodiny.

Respekt k homosexuálům

Papež se v novém doporučení dotkl též homosexuálů, kteří by podle něj měli být respektováni, ale zároveň zopakoval stanovisko církve, že nejsou „absolutně žádné důvody" pro to, aby se registrovaná partnerství dávala na stejnou úroveň jako heterosexuální svazky.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Než začal papež na zmiňovaném materiálu pracovat, distribuovala církev rodinám po celém světě dotazník, v němž měly specifikovat své naděje a obavy. Potom svolal dvě synody, na nichž loni a předloni biskupové a kardinálové diskutovali o otázkách, které rozdělují církev v mnoha zemích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám