Hlavní obsah

Ruského opozičníka Navalného a jeho tým za dohledu policie zbili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anapa
Aktualizováno

Lídra ruské opozice Alexeje Navalného a několik jeho kolegů z Fondu pro boj s korupcí napadla skupina útočníků před letištěm ve městě Anapa na černomořském pobřeží. Zhruba třicítka lidí je bila pěstmi a některé i kopala. Podle serveru Yodnews byla na místě policie, útok ale nezastavila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruského opozičního vůdce Navalného napadli kozáci Video: AP

 
Článek

„Napadli nás, aniž nás nechali sundat si batohy. Bili muže i ženy,“ tvrdí Navalnyj s tím, že jednoho z jeho kolegů zkopali na zemi tak brutálně, že musel vyhledat lékařskou pomoc, a na „celém letišti byli náhodou jen dva policisté”.

„Přepadlo nás asi 30 lidí na letišti, Alexeje, jeho rodinu a spolupracovníky. Kopali do nich, když upadli, i do hlavy a po celém těle," vylíčila útok agentuře Interfax mluvčí Navalného Kira Jarmyšová.

Útoku se účastnili i kozáci v červených čepicích.

Podle mluvčího Navalného bylo ve skupině agresorů asi deset lidí v tradičním kozáckém oblečení.

„Křičeli na nás 'Vypadněte z naší země!',“ řekl nezávislé televizi Dožď Torčinskij, podle kterého byli kozáci o Navalného skupině předem informováni. Připomněl, že skupina byla sledována a že policisté ji jednou na cestě autobusem kontrolovali.

Agentura AP poznamenala, že útoky na opoziční aktivisty se v Rusku staly poslední dobou téměř běžnými. Tito aktivisté čelí výhrůžkám fyzického násilí a slovním útokům při každém výjezdu mimo Moskvu.

Nevalného kolega Artěm Toršinskij, který musel vyhledat lékařskou pomoc.

Jedná se již o druhou nepříjemnost Navalného a jeho blízkých za posledních čtrnáct dní, upozornil server Yodnews. Minulý týden byl spolu se svou rodinou a spolupracovníky zadržen v Krasnodarské oblasti. Skupina se následně musela podrobit výslechu, přičemž vyšetřovatele zajímaly její údajné vazby na Islámský stát.

Ve stejný den navíc vyšlo najevo, že generální prokurátor zahájil vyšetřování podivného nakládání se státními zakázkami, v nichž měl mít Navalnyj prsty.

Putinův rival

Devětatřicetiletý Navalnyj, který svým bojem proti korupci dosáhl postavení vůdce opozice, byl v roce 2013 odsouzen k pětiletému trestu za zpronevěru v podniku Kirovles. Odvolací soud později změnil nepodmíněný trest v podmíněný a půlmiliónovou pokutu. Opozičník označuje své odsouzení za politicky motivované. [celá zpráva]

Evropský soud pro lidská práva dal Navalnému letos v únoru za pravdu a nařídil ruské vládě, aby mu vyplatila odškodné ve výši 56 tisíc eur (asi 1,5 miliónu korun). Rusko ale může verdikt ignorovat. [celá zpráva]

Navzdory tehdy ještě nepravomocnému odsouzení získal Navalnyj ve volbách moskevského starosty v říjnu 2013 překvapivě vysoký počet hlasů, 27 procent. Pak začal být vnímán jako hlavní Putinův soupeř na domácí scéně.

Koncem roku 2014 byl v dalším procesu odsouzen k podmíněnému trestu za zpronevěru v ruské pobočce francouzské kosmetické společnosti Yves Rocher. Loni v dubnu úřady zakázaly jeho politickou stranu. [celá zpráva]

Pravomocné odsouzení brání opozičníkovi kandidovat v příštích prezidentských volbách v roce 2018.

Reklama

Související články

Ruská opozice formuje koalici proti Putinovi

Ruské opoziční strany plánují společnou alianci pro parlamentní volby v roce 2016. Republikánská strana Ruska (RPR-Parnas) založená zavražděným opozičním...

Výběr článků

Načítám