Hlavní obsah

Putinův kritik Navalnyj dostal podmínku za zpronevěru

– Moskva • Aktualizováno

Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj dostal v úterý 3,5letý podmíněný trest za zpronevěru. Jeho bratru Olegovi soud uložil stejně dlouhý nepodmíněný trest. Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Blogger vždy tvrdil, že jde o politický proces.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alexej Navalnyj dostal podmíněný trest za zpronevěruVideo: Reuters

 
Článek

Soudkyně uznala oba bratry vinnými ze zpronevěry 27 miliónů rublů (asi 11 miliónů Kč) francouzské kosmetické firmy Yves Rocher, ačkoli ta prostřednictvím finančního ředitele své ruské pobočky Christiana Melnika uvedla, že neutrpěla žádnou škodu. Soud navíc každého z bratrů potrestal půlmiliónovou pokutou (asi 200 000 Kč). Trest je ale výrazně nižší, než žádala žaloba, ta chtěla Navalného poslat za mříže na deset let.

Vynášení rozsudku trvalo méně než 15 minut, ačkoli ruští soudci obvykle čtou verdikty dlouhé hodiny; tentokráte však odůvodnění rozhodnutí obhajoba a obžaloba dostanou později.

Soud v pondělí překvapivě ohlásil, že rozsudek vynese už v úterý, více než dva týdny před stanoveným termínem. Důvodem byla skutečnost, že soudkyně Jelena Korobčenková už stihla napsat rozsudek. Předpokládá se, že hlavním motivem změny byla snaha vyhnout se protestům stoupenců Navalného, kteří se 15. ledna, v původně očekávaný den vynesení verdiktu, chtěli sejít.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Alexej Navalnyj

Množství stoupenců měl ale Navalnyj před soudem i v úterý. Několik lidí bylo zadrženo.

Bratr „rukojmím Kremlu”

Na sociálních sítích se již objevilo množství kritiky nynějšího verdiktu. Jak napsali někteří uživatelů komunitní sítě Twitter, Navalného bratr, který se v politice nijak neangažoval, „se stal rukojmím Kremlu.” I samotný Alexej Navalnyj v první reakci na rozsudek prohlásil, že jde o formu nátlaku na něj.

Navalnyj byl ze zpronevěry obviněn na konci července poté, co nařkl šéfa ruských vyšetřovatelů Alexandra Bastrykina, že je zahraniční agent, nejspíš český, protože podnikal v ČR. Bastrykin nařčení popřel a uvedl, že se Navalnyj snažil jen odvrátit pozornost od svých problémů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský vůdce opozice Alexej Navalnyj přichází k moskevskému soudu.

V říjnu soud vyšší instance potvrdil Navalného vinu v úplatkářské aféře v Kirovské oblasti. Pětileté vězení ale bylo změněno na podmínečný trest. Navalnyj podle verdiktu jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 uzavřel tajnou dohodu se závodem Kirovles, v jejímž důsledku firma údajně přišla podvodem o 10 000 plnometrů dřeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám