Hlavní obsah

Tisíce Putinových odpůrců demonstrovaly na předměstí Moskvy

– Moskva

Tisíce odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina se v neděli sešly na první oficiálně povolené opoziční demonstraci v Moskvě za rok a půl. Protestující hlasitě kritizovali současný politický systém, který umožňuje Putinovi setrvávat u moci už 15 let a fakticky vyřazuje opozici ze hry.

Foto: ČTK/AP

Protest proti Puinovi

Článek

Akci svolal opoziční vůdce Alexej Navalnyj ke čtvrtému výročí oficiálního rozhodnutí Vladimira Putina vrátit se z funkce předsedy vlády do úřadu prezidenta. Na jihovýchodním předměstí ruské metropole se podle policie shromáždilo 500 lidí, zatímco opoziční rozhlasová stanice Echo Moskvy hovoří o desetinásobku. Úřady jim nepovolily demonstrovat v centrální části Moskvy.

„Požadujeme právo účastnit se voleb. Chceme konec bojů, zrušení cenzury, propuštění politických vězňů a potírání korupce," uvedli podle AFP organizátoři protestu na internetu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Alexej Navalnyj

Řečníci během demonstrace vyzývali Rusy k větší politické aktivitě, bez níž se prý Putinův režim nezmění. Opozice musí „pomoci těm, kteří nevěří", že lidé mohou svou aktivitou situaci v zemi změnit, řekl podle agentury AP během akce Navalnyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám