Hlavní obsah

Islámský stát zakořenil v Británii, Itálii i Německu a chystá útok ve Švédsku, varují zpravodajci

– Washington

Islámský stát má pevné nelegální struktury v Británii, Německu a Itálii. V rozhovoru pro Christian Science Monitor před tím varoval šéf amerických zpravodajců James Clapper. Navázal tak na prezidenta Baracka Obamu, jenž v Evropě vyzval země osmadvacítky, aby se více zapojily do boje s terorismem. Bagdád mezitím varoval před chystaným útokem ve Stockholmu.

Článek

„Tito teroristé dělají vše, co je v jejich silách, aby udeřili v našich městech a povraždili naše občany. My tedy musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom je zastavili,“ apeloval Obama během projevu v německém Hannoveru.

Islámský stát podle něj představuje nejzávažnější riziko pro naše národy a „Evropa včetně NATO pořád může udělat víc“.

„Pokud si opravdu vážíme naší svobody, pak musíme přijmout nezbytné kroky tak, abychom byli schopni sdílet informace zpravodajských služeb v rámci Evropy, stejně tak jako mezi Evropou a Spojenými státy,” dodal šéf Bílého domu.

Ředitel amerických tajných služeb James Clapper k tomu poznamenal, že teroristé těží z migrační vlny, a hrozba je proto větší než kdy dřív. A to nejen v již zmiňovaném Německu, Itálii a Spojeném království.

Švédsko infiltrovala osmička džihádistů

Švédský deník Expressen v úterý napsal, že Irácké zpravodajské služby varovaly švédské úřady, že do země proniklo sedm až osm bojovníků Islámského státu, kteří se chystají provést teroristický útok ve Stockholmu.

Mluvčí švédské tajné služby Säpo Simon Bynert informaci podle svých slov nemůže potvrdit ani vyvrátit.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

„V tuto chvíli ve spolupráci s našimi partnery na národní i mezinárodní úrovni vyhodnocujeme získané informace,“ řekl Bynert TT newswire.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám