Hlavní obsah

Podpora EU na Slovensku klesá. Obyvatelé nejsou ani proruští, ani prozápadní

– Bratislava
Právo, ivi

Většina Slováků není orientována prorusky, ani prozápadně, ale přála by si patřit doprostřed. Vyplývá to z letošního průzkumu Institutu pro středoevropskou politiku a agentury Focus. Ten také ukázal, že podpora EU na Slovensku klesá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Členství Slovenska v Evropské unii podporuje 52,3 procenta Slováků. V roce 2010 to bylo až 68 procent. Slováci si podle průzkumu přejí nejbližší vztahy s Českou republikou (67 %) a Rakouskem (37 %).

K prozápadní orientaci země se přihlásilo 23 procent respondentů, zejména mladých lidí, k východu se přiklonilo 12 procent dotázaných, většinou lidí ve věku nad 65 let. Až 52 procent Slováků si nevybralo ani jednu ze zmiňovaných možností.

„Dobrou zprávou je popření mýtu a obavy, že slovenská veřejnost je výrazně proruská nebo provýchodně orientovaná. Tou špatnou zprávou je, že západní orientace ve veřejném mínění není zcela jednoznačná,” uvedla socioložka Oľga Gyárfášová.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Profimedia.cz

Za příznivce Severoatlantické aliance se označilo 30 procent oslovených a 20 procent se naopak přihlásilo k odpůrcům NATO. Většina Slováků však odmítá budování základen aliance na slovenském území. Mezi odpůrce NATO patří především voliči Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Reklama

Výběr článků

Načítám