Hlavní obsah

Slovenský prezident pověřil Fica sestavením vlády

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska ve středu pověřil předsedu strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica sestavením nové vlády. Směr je vítězem sobotních parlamentních voleb, ale od roku 2012 ztratil celou třetinu voličů. Před čtyřmi lety dokázal Směr vytvořit jednobarevný kabinet, letos ale Fico musí do koalice. Při současném rozložení sil je to úkol nesnadný, ne-li nemožný.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico s prezidentem Andrejem Kiskou

Článek

„Domluvili jsme se s panem prezidentem, že pověření bude k dispozici do pátku příštího týdne. Pokud by se ukázaly jiné okolnosti, tak nikdo nemá samozřejmě zájem natahovat čas,“ uvedl Fico.

Zdůraznil, že za hlavní kvalitu své vlády vždy považoval stabilitu. „Ukazuje se, že to je pro Slovenskou republiku nejpodstatnější,“ dodal slovenský premiér.

Na Slovensku podle něj došlo k významným destruktivním zásahům do politického systému. „Respektuji výsledky parlamentních voleb, ale jejich výsledkem je významný útok na standardní politické strany,“ upozornil. Některé politické strany byly podle Fica doslova vymazány z politického světa.

„Na druhé straně tady máme zvýraznění prvků, které nepatří do standardního parlamentního politického systému. Jsou to prvky založené na principech obchodních firem, jsou tady politické strany bez členské základny, některé vznikly bez programu za dva až tři týdny. Stojí před námi prostá otázka: budeme pokračovat v prohlubování tohoto chaosu...nebo se standardní politické strany pokusí tento chaos zastavit?,” řekl Fico.

Úřednická vláda? Nebezpečný experiment

Řešením podle něj není experiment v podobě úřednické vlády, ani předčasné volby. „To by vedlo jen k prohlubování chaosu a prohlubování těch prvků ve slovenském politickém systému, které tam prostě nepatří a které tento systém destruují,“ upozornil.

Fico si připraví pořadí politických stran, se kterými si myslí, že má smysl hovořit. „Oslovím je. Pokud budou reagovat tak, že ani neprojeví o setkání zájem, budu to respektovat. S těmi, kteří budou mít zájem se setkat, budu hovořit a budeme hledat průniky,“ uvedl šéf Směru. Fico připustil, že alternativ není moc.

Bude s kým jednat?

Většina pravicových stran už totiž avizovala, že s Ficem jednat nebude. Pouze předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko v úterý řekl, že bude jednat pouze s tím, kdo bude prezidentem pověřen sestavením vlády.

Fico se s Dankem setkal ve středu odpoledne. Shodli se, že Slovensko potřebuje stabilní vládu. „Jsme přesvědčeni, že existují jen dvě možnosti. Na Slovensko se buď bude prohlubovat chaos, nebo se vytvoří předpoklady k sestavení smysluplné a stabilní vlády. Základním předpokladem vzniku stabilní vlády je spolupráce Směru a SNS,“ uvedl po jednání Fico.

„Volby ukázaly, že anarchie a destrukce politického systému ničí naši společnost,“ uvedl Danko. „Budu se zájmem sledovat pokračování mandátu pana předsedy Směru,“ řekl šéf SNS. Slovensko podle jeho slov potřebuje stabilní vládu, ”nikoliv za každou cenu”. „Nebojím se ani předčasných voleb,“ uvedl Danko.

Fico chce oslovit kromě SNS také slovensko-maďarskou stranu Most-Híd Bély Bugára a novu stranu Síť Radoslava Procházky. Koalice sestávající ze zmíněných stran by měla ve 150členném parlamentu pohodlnou většinu 85 křesel.

Bugár i Procházka však tvrdí, že se Směrem jednat nebudou a Ficovo pozvání jednat o vládě ve středu odmítli.

Směr i pravice odmítají jednat s extrémně pravicovou Lidovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Reklama

Související články

Stovky Slováků demonstrovaly proti fašismu

Přes tisíc lidí se v Bratislavě zúčastnilo pondělního pochodu proti fašismu. V reakci na šokující průnik extremistické strany Kotleba - Lidová strana Naše...

Ficovi se komplikuje sestavování vlády

Klíčový hráč v povolební situaci na Slovensku, předseda strany Most-Híd Béla Bugár oznámil, že o vstupu do vlády vedené dosavadním premiérem Robertem Ficem...

Výběr článků

Načítám