Hlavní obsah

Zkroťte si donbaské separatisty, vyzvali Moskvu Cameron a Hollande

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amiens
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron a francouzský prezident Francois Hollande ve společném prohlášení vyzvali Rusko, aby využilo veškerý svůj vliv na donbaské separatisty k ukončení násilností na východě Ukrajiny. Výzvu pronesli po bilaterální schůzce v Amiens, která předcházela jednání takzvané normandské čtyřky v Paříži o Ukrajině.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Britský premiér David Cameron (vlevo) a francouzský premiér Francois Hollande na britsko-francouzském summitu v Amiens.

Článek

Ministři zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska budou ve čtvrtek večer jednat o ukončení násilností v Donbasu a zejména o plánovaných místních volbách v povstaleckých územích.

V západní Evropě panují obavy, že slabý ukrajinský kabinet Arsenije Jaceňuka, který vládne prakticky bez parlamentní podpory a jen zázrakem nedávno přežil hlasování o nedůvěře, není schopen zákon o donbaských volbách prosadit, hodnotí agentura Reuters.

Zákon, jak byl dohodnut v rámci loňských mírových dohod z Minsku, navíc vyvolává obavy ukrajinských nacionalistických stran z oslabení ukrajinské svrchovanosti.

Donbas má nakročeno k autonomii

Nový status Donbasu, který mají místní volby potvrdit, počítá se značnou autonomií místní samosprávy včetně správních orgánů a bezpečnostních složek. Až jeho zavedením podmiňuje Moskva předání kontroly hranic mezi Ruskem a Donbasem ukrajinským orgánům.

Ruská agentura TASS nicméně citovala nejmenovaný západní diplomatický zdroj, podle něhož by se volby v povstalecké enklávě na východě Ukrajiny mohly konat letos v červnu. "Ano, mohlo by to být v červnu. Když se to brzy dohodne, je reálné shodnout se na všech detailech a časových plánech," uvedl zdroj.

Pařížské jednání podle agentury Unian údajně formální program nemá, pozornost mají nicméně ministři kromě donbaských voleb věnovat i výměně zajatců a dodržování příměří.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nedávno  pařížské rozhovory označil za klíčové. Prohlásil, že očekává dohodu o nezbytných kompromisech.

Británie pomůže s migranty v Calais

Britský premiér Cameron po jednání s francouzským prezidentem Hollandem zároveň oznámil, že Spojené království k 60 miliónům eur již poskytnuté pomoci přispěje částkou dalších 22 miliónů eur (595 miliónů korun) na řešení humanitární krize vyvolané migranty hromadícími se na druhém břehu Lamanšského průlivu, ve francouzském přístavním městě Calais.

Peníze budou použity na zajištění bezpečnosti, vystavění dočasných přístřeší pro běžence, případně na financování jejich cesty domů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám