Hlavní obsah

Ruští vojáci od Kurska prý vědí, kdo sestřelil MH17 na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Nizozemská prokuratura hodlá „pečlivě prostudovat” seznam dvou desítek ruských vojáků, kteří se údajně podíleli na sestřelení malajsijského civilního boeingu z letu MH17 na východní Ukrajině. Seznam prokuratura dostala od investigativních novinářů ze skupiny Bellingcat.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Povstalec u trosek malajsijského boeingu u východoukrajinské obce Hrabove

Článek

Prokuratura potvrdila, že údaje obdržela, a přislíbila, že seznam „maximálně pečlivě posoudí, prověří a vyhodnotí jeho užitečnost pro vyšetřování” neštěstí, které nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, ze dvou třetin občanů Nizozemska.

Podle Bellingcat boeing sestřelila 17. července 2014 okolo 16.20 místního času protiletadlová raketa Buk, která k východoukrajinskému městu Snižne dorazila z hlavní bašty proruských separatistů, Doněcka. Tam prý byla převezena ještě v červnu od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku.

Mezi podezřelými tak podle Bellingcatu figuruje velitel brigády a jeho vojáci, kteří údajně obsluhovali odpalovací zařízení rakety Buk anebo znají ty, kdo zařízení obsluhovali a odpálili raketu Buk na boeing, řekl nizozemské televizi NOS Eliot Higgins z Bellingcatu, který sídlí v Británii a ve svých vyšetřováních vychází z otevřených zdrojů.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Bellingcat spolupracuje se skupinou vyšetřovatelů z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Ukrajiny a Austrálie, kteří se snaží vypátrat a dopadnout viníky tragédie letu MH17.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám