Hlavní obsah

Merkelová ostře kritizuje Rusko za nálety na syrský Halab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Velmi ostře v pondělí kritizovala Rusko a jednotky syrské vlády za nálety, které jsou součástí ofenzívy proti opozičním silám v oblasti Halabu, německá kancléřka Angela Merkelová. Situaci na hranicích, kde se shromáždilo kolem 35 tisíc lidí, kteří prchli z okolí bombardovaného města, označila za „velké utrpení”. Turecko a Německo proto okamžitě zahájí společnou akci, která má uprchlíkům pomoci.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

„Jsme šokováni lidským utrpením, které způsobily nálety, jež přicházejí také z ruské strany," řekla Merkelová po schůzce s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem v Ankaře. Moskva podle jejích slov porušila rezoluce OSN na ochranu civilního obyvatelstva. Oba politici se shodli, že Německo a Turecko budou po Rusku požadovat dodržení této rezoluce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To, co se odehrává na turecko-syrských hranicích, je velké utrpení,“ řekla Merkelová k situaci uprchlíků v okolí města Halab. Ankara v předchozích dnech přijala asi 15 tisíc migrantů, pak hranice uzavřela a do země údajně vpouští pouze zraněné a nemocné.

Turecko už přijalo na 2,7 miliónu Syřanů, kteří prchají před občanskou válkou.

Merkelová po schůzce oznámila, že se obě země dohodly na zahájení okamžité pomoci pro běžence v této oblasti. Německo poskytne technickou pomoc a Turecko záchranné složky pro mimořádné události.

Davutoglu uvedl, že příští týden bude Evropskou unii informovat, na které projekty se použije částka ve výši tři miliardy eur (81 miliard Kč) z unijních peněz. Tyto peníze Brusel Ankaře slíbil koncem loňského roku výměnou za posílení spolupráce na snížení počtu uprchlíků, kteří právě přes Turecko směřují do Řecka a pak dál do Evropy. Do Německa jich loni přišlo na 1,1 miliónu.

Kontrolovaná cesta migrantů ze Sýrie

Spolková kancléřka jedná v Turecku o plnění dohody mezi Ankarou a Evropskou unií o zbrzdění proudu běženců směřujících na starý kontinent. Kancléřka zopakovala, že syrští uprchlíci budou moci v budoucnu přicházet do Evropy, a to i do Německa. Běženci budou podle jejích slov na základě systému kvót rozdělováni v Evropě.

Merkelová zdůraznila, že je důležité, aby cesta migrantů ze Sýrie přes Turecko nebyla ilegální, ale "kontrolovaná, legální a aby byla námi organizovaná".

S tím je rovněž seznámeno nizozemské předsednictví Evropské unie. "A v EU existuje skupina dobrovolnických zemí, které v této oblasti také udělají první kroky," prohlásila kancléřka. O mechanismu se má podle ní konkrétně mluvit příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám