Hlavní obsah

V příhraniční maďarské obci Rajka už žije víc Slováků než Maďarů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Poprvé v historii maďarské obce Rajka převyšuje počet Slováků počty místních Maďarů. „Celkově žije v Rajce 4500 lidí, z toho 2500 Slováků,“ říká starosta obce Vince Kiss.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vzorový dům nabízený Slovákům v Rajce

Článek

Slováci se do příhraniční obce stěhují kvůli nižším cenám pozemků i domů, ale také kvůli dobrému silničnímu spojení s Bratislavou.

„Pocházím z Banské Bystrice, a když jsem dostal práci v Bratislavě, šokovaly mě ceny bytů v hlavním městě Slovenska. V Rajce jsem našel levnější bydlení a mám to do práce jen deset minut autem,“ říká Ján.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Auta se slovenskými poznávacími značkami před novým domem v Rajce

„Nemluvím maďarsky, ale místní se k nám chovají moc dobře. V restauracích jsou například jídelní lístky také ve slovenštině, v obchodě se snaží se mnou mluvit slovensky,“ pochvaluje si.

Někteří Slováci rádi označují Rajku za předměstí Bratislavy. Maďaři to však neslyší rádi. „Nemáme se Slováky žádné problémy. Někdy to však přestřelí, jako když jedna realitní kancelář označila Rajku za sedmý obvod Bratislavy. To vyvolalo zbytečné napětí,“ říká András.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dům nabízený v Rajce - inzerát je dvojjazyčný.

Slováky v Rajce nedávno vystrašila informace, že Slovenská republika nevylučuje v případě zostření migrační krize umístění mobilních zátarasů na hranicích s Maďarskem. „Vše funguje zatím bez problémů a přes schengenskou hranici projedeme bez zdržení, ale bedlivě sledujeme migrační krizi. Zatím toto území migranti obchází, ale vše se může v budoucnu změnit,“ neskrývá obavy Igor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám