Hlavní obsah

Realitka inzerovala Rajku jako část Bratislavy, Maďaři zablokovali hranici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Členové maďarské nacionalistické strany Jobbik v pondělí ráno blokovali jeden pruh silnice v obci Rajka směrem ke státní hranici se Slovenskem. Touto formou protestují proti inzerátu slovenské realitní kanceláře, která označila obec Rajka za šestý obvod Bratislavy. Do Rajky se totiž stěhuje stále více Slováků.

Naštvaní Maďaři zablokovali hranici se SlovenskemVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V pravém pruhu stálo od rána několik automobilů s vlajkami Jobbiku. Policie řídila provoz střídavě v obou směrech. Automobily projíždějící kolem blokády měly většinou slovenskou poznávací značku, lidé v nich mířili z Rajky do Bratislavy, kde pracují.

Představitel strany Jobbik Tamás Kopetti označil inzerát realitní kanceláře za provokaci. „Chci zdůraznit, že Rajka nikdy nebude součástí Bratislavy. Mezi Maďary a Slováky není v obci žádný konflikt a doufám, že to tak zůstane,“ řekl Kopetti Novinkám.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Organizátor hraniční blokády Tamás Kopetti

Rajka, která je vzdálena z centra slovenského hlavního města asi 20 kilometrů, má 3000 obyvatel a v současnosti z nich tvoří téměř polovinu Slováci. Většina z nich využila nižších cen nemovitostí, koupili nebo postavili si tady dům a za prací dál dojíždějí do Bratislavy. Bratislavská městská hromadní doprava provozuje autobusovou linku, která jezdí ze slovenského hlavního města až do Rajky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarská blokáda u slovenských hranic

Bratislava má pět obvodů a realitní kancelář označila v inzerátu Rajku za šestý bratislavský obvod. „Slogan realitní kanceláře je pouze reklamní trik. Nesmí se brát doslova,“ říká obyvatel Rajky. Starší muž však vzpomíná, že Slováci před dvaceti lety odklonili tok Dunaje, aby zprovoznili vodní dílo Gabčíkovo. „Ani by mě nepřekvapilo, kdyby teď chtěli připojit Rajku k Bratislavě,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám