Hlavní obsah

Rusové po zrušení sankcí dodají Íránu rakety S-300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kontrakt Ruska a Íránu, na jehož základě Moskva dodá Teheránu rakety země-vzduch S-300, vstoupil v platnost. Podle agentury RIA Novosti to oznámil šéf ruského státního zbrojního konglomerátu Rostech Sergej Čemezov. Smlouva byla podepsána už v roce 2007, ale kvůli sankcím přijatým vůči Íránu bylo její naplnění odloženo.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Systém protivzdušné obrany S-300

Článek

„Kontrakt na dodávku S-300 Íránu byl stranami nejen podepsán, ale vstoupil už i v platnost,“ sdělil podle RIA Novosti Čemezov v Dubaji, kde se účastní mezinárodního leteckého salónu Dubai Airshow-2015.

Smlouvu na dodávku protiletadlových komplexů S-300 obě země podepsaly před osmi lety.

Žaloba u mezinárodního soudu

Její realizace ale byla pozastavena poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci 1929, která předpokládala zavedení sankcí vůči Íránu.

Teherán na to reagoval žalobou vůči Rusku u Mezinárodního arbitrážního soudu.

RIA Novosti připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin už letos v dubnu podepsal dekret, který zákaz na dodávku systémů S-300 zrušil.

Dohody bylo dosaženo v červenci

V červenci letošního roku Írán a šest mocností dosáhly po dlouhých a obtížných jednáních dohody týkající se omezení íránského jaderného programu.

Dohoda na druhé straně počítá se zrušením ekonomických a finančních sankcí vůči Teheránu v závislosti na plnění závazků. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zrušení sankcí proti Íránu?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 769 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránci začali odstavovat centrifugy

Írán začal odstavovat odstředivky pro obohacování uranu, oznámil v pondělí šéf státního úřadu pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Írán tak naplňuje dohodu...

Výběr článků

Načítám