Hlavní obsah

Írán kvůli očekávanému zrušení sankcí předem zakázal dovoz amerického zboží

– Teherán

Íránské ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek zakázalo dovoz veškerého amerického spotřebního zboží. Učinilo tak v očekávání zrušení sankcí na základě jaderné dohody, kterou Teherán letos v červenci uzavřel s šesti světovými mocnostmi, napsala agentura AFP. Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v neděli varoval před dovozem amerického zboží do země.

Foto: Khamenei.ir/Handout/Files , Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

"Abychom podpořili domácí produkci, je nezbytné zabránit vstupu amerického spotřebního zboží a zakázat zboží, které by symbolizovalo přítomnost Spojených států v zemi," uvedl v prohlášení ministr průmyslu a obchodu Mohammad Rezá Nematzadéh.

Opatření bylo údajně přijato na základě dopisu, který nejvyšší duchovní vůdce zaslal prezidentovi Hasanovi Rúhánímu na konci října. Ajatolláh Chameneí v němž vyzval k posílení "národní výroby a zamezení dovozu bez omezení a to zejména ve vztahu ke konzumnímu zboží americké provenience".

Podle agentury AP dosáhl v první polovině roku 2015 import zboží z USA do Íránu hodnoty 140 miliónů dolarů (3,5 miliardy Kč), což je asi o 60 procent více než v prvním pololetí roku předchozího. Teherán dováží z USA hlavně lékařské přístroje, potraviny a osivo.

Součástí dohody o omezení íránského jaderného programu, který Teherán uzavřel s pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN (USA, Rusko, Čína, Británie a Francie) a Německem, je právě i zrušení mezinárodních sankcí, od kterého si země slibuje prudký rozvoj hospodářství.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránci začali odstavovat centrifugy

Írán začal odstavovat odstředivky pro obohacování uranu, oznámil v pondělí šéf státního úřadu pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Írán tak naplňuje dohodu...

Výběr článků

Načítám