Hlavní obsah

Obama a Merkelová si telefonovali kvůli uprchlické krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Berlín

Všechny členské země Evropské unie by měly přijmout svůj spravedlivý podíl uprchlíků. V telefonickém rozhovoru se na tom shodl americký prezident Barack Obama s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. S odvoláním na Bílý dům o tom ve středu informovala agentura Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou

Článek

Obama s Merkelovou podle vyjádření Bílého domu hovořil především o evropské reakci na syrskou uprchlickou krizi. Shodli se prý na tom, že její řešení musí být celoevropské. "Diskutovali rovněž o tom, jak zmírnit příčiny přílivu uprchlíků, a obzvlášť pak, jak usnadnit politický přechod, který by umožnil sjednocení Syřanů," dodal Bílý dům.

Ministři vnitra států Evropské unie v úterý v Bruselu většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

USA před týdnem oznámily, že přijmou na své území do konce září příštího roku 10 000 Syřanů. Mnoho nevládních organizací podle agentury AFP ale postoj Washingtonu kritizuje a tvrdí, že by největší ekonomika světa mohla snadno přijmout i o řád vyšší počet běženců z válkou zmítané země, tedy přinejmenším 100 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám