Hlavní obsah

To už je Rakousko? ptají se běženci ještě v Maďarsku

– Hegyeshalom/Nickelsdorf
Právo, Ivan Vilček

Tisíce běženců se nadále denně snaží dostat z jihovýchodní Evropy přes Rakousko do Německa. Jaká je situace na maďarsko-rakouském pomezí, zjišťoval redaktor Práva.

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na maďarsko-rakouských hranicíchVideo: Ivan Vilček, .

 
Článek

Na nádraží v maďarské obci Hegyeshalom zastavil mimořádný vlak. Přijel od hranic s Chorvatskem, z vagónů se vyvalilo na 1500 utečenců. Snaží se zorientovat. „A to je už Rakousko?“ ptají se prvního maďarského policisty. Po odpovědi, že jsou ještě v Maďarsku a že je nyní čeká tříkilometrový pěší přesun do onoho Rakouska, reagují různě: mladí muži chtějí okamžitě vyrazit, rodiny s dětmi a starší lidé mají obavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Z nádraží v Hegyeshalomu to do Rakouska mají ještě tři kilometry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Maďarská policie provází migranty až na hranice. Tam na ně čekají dobrovolníci a členové maďarského Červeného kříže, kteří jim rozdávají občerstvení. Muž vztahuje ruce po banánu. „Jen pro děti,“ říká rezolutně mladá žena a banán podává asi tříletému chlapci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Unavení běženci

Foto: Ivan Vilček, Právo

Směrová tabule s nápisem Wien (Vídeň) je poteší.

Nakonec se na všechny nedostane ani voda a chléb. Dobrovolníci je posílají dál do Rakouska. „Austria, Austria,“ říkají a ukazují směr. Je to pouhých padesát metrů.

Fáma o porodu se nepotvrdila

Najednou se mezi dobrovolníky roznese zpráva, že jedna žena začala rodit. Volají lékaře, na silnici položí matraci a ženu tam uloží. „Je to moje matka. Nerodí, jen je unavená a téměř omdlela,“ snaží se uklidnit zdravotní službu asi pětadvacetiletý muž. Ženě lékaři nakonec změří tlak, osvěží ji vodou. Může pokračovat v cestě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nádraží v maďarské obci Hegyeshalom zaplnilo 1500 mirantů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Banány jsou jen pro děti.

Na rakouské straně v Nickelsdorfu čekají na uprchlíky autobusy. Nastupují do nich ve skupinkách po čtyřiceti. Směřují do různých uprchlických táborů, ty jsou ale už i tak přeplněné. Denně projde hranice několik tisíc běženců. A proud lidí, zdá se, stále vůbec nekončí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám