Hlavní obsah

Merkelová způsobila v Evropě chaos, opřela se do kancléřky chorvatská prezidentka

Záhřeb

Tvrdá kritika se snesla na hlavu německé kancléřky Angely Merkelové z úst chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové Kitarovičové, která se v pondělí večer v televizním rozhovoru nelichotivě vyjádřila o jednání Berlína v současné uprchlické krizi.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová

Článek

Zároveň pokárala chorvatskou vládu, že se nedokázala na příliv migrantů náležitě připravit, a hájila nasazení armády, která má vůči uprchlíkům plnit humanitární roli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Merkelová svou vstřícnou politikou vůči uprchlíkům "nevědomky způsobila chaos", prohlásila Grabarová Kitarovičová v interview pro stanici Nova TV. Teď podle ní kancléřka tahá za "záchrannou brzdu", když říká, že Německo nemůže přijmout všechny imigranty a ty ekonomické bude posílat zpět.

Německá vláda před několika týdny oznámila, že bude vyřizovat žádosti o azyl všem uprchlíkům z válečné Sýrie bez ohledu na to, zda by žádost podle Dublinských dohod měla vyřizovat jiná země. V reakci na rostoucí počet migrantů ale Berlín přistoupil k obnovení hraničních kontrol. Merkelová zároveň prohlásila, že migranti, kteří nejsou ve svých vlastech pronásledováni a přicházejí jen z hospodářských důvodů, nebudou moci v zemi zůstat. [celá zpráva]

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

„Nemusíme se snad začít omlouvat, že v takové situaci ukazujeme přívětivou tvář. To potom není moje země. Nelze říkat, že by byla chyba, že ty lidi přijímáme na nádraží přívětivě,“ ohradila se už dříve Merkelová proti kritice vstřícného postoje Německa.

Vláda nemá plán

Situace v Chorvatsku podle prezidentky není zdaleka tak bezpečná, jak by mohla být. Znepokojena je podle svých slov tím, že hranici nekontrolovatelně překročilo velké množství lidí, o kterých se "neví, kdo jsou" a co chtějí.

Levicová vláda se podle Grabarové Kitarovičové, která pochází z opačné části politického spektra, na uprchlickou krizi nedokázala připravit a dosud nemá v tomto směru žádný plán. Kontrola hranice stále nefunguje a situace v Chorvatsku se zlepšila jen díky tomu, že běženci přešli dále do Maďarska, které opět otevřelo hranice. Záhřeb se ale musí připravit i na možnost, že hranice se v následujících dnech opět uzavřou, řekla Grabarová Kitarovičová.

Armáda má humanitární úkoly

Vyjádřila se také k nasazení armády, přičemž zdůraznila, že nikdo z vysokých chorvatských představitelů nehovořil o použití síly proti uprchlíkům. Nasazení armády je veskrze humanitární, vojáci pomáhají se stavbou stanových táborů a poskytováním logistické podpory, dodala Grabarová Kitarovičová s tím, že Chorvatsko ale zároveň "musí chránit bezpečnost občanů a suverenitu státu".

"Když se hovoří o chorvatské armádě, někteří ministři hned myslí na zbraně a zabíjení, ale pro mne chorvatská armáda znamená lidskost a patriotismus," uvedla prezidentka.

Chorvatsko na středečním mimořádném summitu Evropské unie k uprchlické krizi bude podle ní zdůrazňovat potřebu zabezpečení turecko-řecké hranice a nezbytnost finanční pomoci zemím, do kterých uprchlíci míří nejdříve, tedy Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Od pátku do neděle překročilo maďarské hranice téměř 19 tisíc imigrantů, z toho 18 tisíc právě z Chorvatska. Přes Chorvatsko začali migranti putující po balkánské stezce do západní Evropy cestovat poté, co Budapešť dočasně uzavřela hraniční přechod se Srbskem Rözske-Horgoš. V neděli jej však opět otevřela. Chorvatský ministr vnitra Rajko Ostojić v pondělí uvedl, že na summitu EU vyzve Řecko, aby přestalo pouštět imigranty ze svého území dál do Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám