Hlavní obsah

Dánsko nechá běžence projet do Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánská policie přestane bránit průchodu běženců na cestě do Švédska, kam většinou směřují, oznámily ve čtvrtek úřady. Železniční společnost DSB mezitím obnovila vlakové spojení s Německem. Provoz byl kvůli migrantům pozastaven ve středu.

Foto: ČTK/AP

Běženci na dálnici na jihu Dánska

Článek

Policie uvedla, že má jen velmi omezené možnosti, jak cizincům zabránit ve vstupu do země, proto jim už dál nebude bránit v cestě do Švédska.

„Je to policejní rozhodnutí založené na možnostech, které nám umožňují zákony a závazky. Nemůžeme držet cizince, kteří nehledají azyl a které nemůžeme rychle poslat zpět," uvedl v prohlášení dánský policejní prezident Jens Henrik Höjberg.

Dodal, že migranti, kteří budou chtít požádat v Dánsku o azyl, budou předáni cizineckému úřadu. Zájem o setrvání v zemi ale mnoho běženců nemá.

Vlaky už zase jezdí

Od čtvrtka znovu jezdí vlaky mezi severoněmeckým Flensburgem a jihodánským Padborgem, původně byly zastaveny kvůli velkému počtu migrantů. V prvním vlaku, který okolo 7.00 SELČ odjel z Flensburgu do Dánska, bylo podle agentury DPA asi 50 uprchlíků.

Nadále však nefunguje vlakové spojení mezi německým ostrovem Fehmarn a dánským městem Rödby na ostrově Lolland.

Dánské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že od neděle vstoupilo do země odhadem 3200 běženců, o azyl však požádalo asi 400 z nich.

Přerušené spojení mezi Rakouskem a Maďarskem

Rakouské dráhy ÖBB ve čtvrtek kvůli dlouhotrvajícímu náporu běženců pozastavily vlakovou dopravu mezi Rakouskem a Maďarskem. Zrušeny jsou mezinárodní rychlíky Railjet i přeshraniční regionální vlaky. Až do odvolání není možné u ÖBB zakoupit lístky do maďarských cílových stanic.

Dráhy uvedly, že v oblasti burgenlandského Neusiedlu am See a dolnorakouského Brucku an der Leitha, který s Burgenlandem hraničí, zavedly náhradní autobusovou dopravu pro lidi, kteří dojíždějí za prací a do školy.

Mezi Nickelsdorfem, který leží na rakousko-maďarském pomezí, jezdí kyvadlové vlaky do Vídně. Maďarské dráhy proto vypravují náhradní spoje do stanice Hegyeshalom na hranici s Rakouskem. Odtud se musí do Nickelsdorfu pěšky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám