Hlavní obsah

Sem nejezděte, budete to mít těžké. Dánsko odrazuje uprchlíky inzerátem v libanonských novinách

Nejezděte sem, čekají vás těžkosti. Takový vzkaz vyslalo Dánsko běžencům na Blízkém východě prostřednictvím placeného inzerátu ve čtyřech předních libanonských novinách. Inzerát, který vyšel v pondělí, upozorňuje kromě jiného na nedávno přijatý zákon, podle něhož budou nově příchozí uprchlíci dostávat o polovinu nižší dávky než doposud.

Foto: Omar Ibrahim, Reuters

Syrští uprchlíci v táboře u libanonského Tripolisu

Článek

„Krok s nynějším přílivem (běženců) prostě neudržíme. Kvůli obrovskému přívalu do Evropy v těchto dnech máme dobrý důvod zpřísnit pravidla a účinně o nich informovat,“ vysvětlila krok na Facebooku ministryně pro imigraci a integraci Inger Støjbergová.

Nevyřčený vzkaz dánské vlády uprchlíkům je jasný: Do Dánska nejezděte. Inzerát v arabštině a angličtině vyjmenovává množství faktorů, proč se Dánsko pro migranty nestane vysněnou destinací. Inzerát zmiňuje například snížení dávek pro uprchlíky o 50 procent a varuje, že každý, kdo by chtěl získat povolení ke stálému pobytu v Dánsku, se musí naučit dánsky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proud běženců do Evropy neustáváVideo: Reuters

Dánsko nastolilo tvrdší kurz vůči imigrantům od červnového nástupu středopravé liberální strany do vlády. Ministryně Støjbergová avizovala inzertní kampaň v zahraničních médiích hned následující měsíc. „Musí obsahovat varovné informace o snížení dávek na polovinu a dalších omezeních, která přijmeme. Takové informace se šíří,“ podotkla tehdy v televizním vystoupení.

Volají i po vystoupení ze Schengenu

Někteří, včetně spolustraníků Støjbergové, kampaň kritizují. Ozývají se však i hlasy volající po ráznější akci, konkrétně po vystoupení ze schengenského systému otevřených hranic. K tomu vyzývá Dánská lidová strana (DPP), která sice ve vládě není, ale jako druhá nejsilnější strana ve volbách je pro menšinovou vládu liberálů klíčová a významně její agendu ovlivňuje.

Dánsko loni podle listu The Washington Post přijalo téměř 15 tisíc uprchlíků, což bylo výrazně více než v předchozích letech.

Země není součástí azylového systému Evropské unie.

Reklama

Související články

Česko má přijmout tři tisíce migrantů

Evropská komise bude po Česku chtít, aby ze 120 tisíc uprchlíků přijalo na základě kvót 2978 lidí. Slovensko má podle ní přijmout 1502 migrantů, uvádí na svých...

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám