Hlavní obsah

Tuto místnost neopustíte, řekl prý Tusk Merkelové a Tsiprasovi. A zachránil dohodu

– Brusel

Na dojednání dalšího záchranného programu pro předlužené Řecko, který této zemi umožní zachovat si euro, má podle všeho velkou zásluhu stálý předseda Evropské rady Donald Tusk. Vyplývá to alespoň z postřehů, které ohledně rekordně dlouhého summitu v Bruselu přinesl list Financial Times. Právě Tusk prý zabránil zástupcům Řecka a Německa, aby opustili jednací místnost.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské rady Donald Tusk po mnohahodinovém jednání o Řecku

Článek

Řecký premiér Alexis Tsipras a německá kancléřka Angela Merkelová se údajně po 14 hodinách rozhovorů plných utrpení rozhodli, že už není kam dál jít. Neviděli žádný prostor pro dosažení kompromisu, ani důvod, proč v jednáních pokračovat. A odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, byl naprosto reálnou možností.

Do kritické fáze se tak rozhovory dostaly v pondělí kolem šesté hodiny ranní. Když už se oba lídři odebrali ke dveřím, aby jednání definitivně ukončili bez dohody, objevil se tam Tusk, který je zastavil. "Nezlobte se, ale tuto místnost teď v žádném případě neopustíte," řekl jim prý bývalý polský premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras se zdraví s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.

Spor se týkal návrhu, aby Řecko vyvedlo do svěřeneckého fondu v zahraničí jako záruku aktiva v objemu až 50 miliard eur. Tsipras chtěl nižší částku a také požadoval, aby byl fond určen k financování investic, a země se tak vyhnula národnímu ponížení. Nakonec se z toho obě dvě strany vyvlékly tím, že sice vznikne nezávislý fond, jehož příjmy dosáhnou až 50 miliard eur, z toho ale 25 miliard eur se použije k rekapitalizaci bank, polovina ze zbytku půjde na snížení podílu dluhu na HDP a zbytek na investice.

Fond bude zřízen v rámci řecké jurisdikce, dohled nad ním ale budou mít příslušné evropské instituce.

Summit eurozóny začal v neděli odpoledne a pokračoval celou noc. Jednání trvala 17 hodin a výsledek byl oznámen v pondělí v devět hodin ráno. Komentáře se většinou shodují na tom, že Tsipras víceméně přistoupil na podmínky, které dříve odmítal a odmítli je i Řekové v referendu. [celá zpráva]

Dohoda začne platit až poté, co ji schválí řecký parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám