Hlavní obsah

Pobaltské země chtějí na svém území brigádu NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litva, Lotyšsko a Estonsko požádaly ve společném dopisu NATO alianci o stálou přítomnost několika tisíc vojáků, kteří by odstrašili Rusko. O zaslání dopisu vrchnímu veliteli spojeneckých sil NATO v Evropě generálu Philipu Breedloveovi ve Vilniusu ve čtvrtek informoval mluvčí litevské armády Mindaugas Neimontas.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Estonští vojáci v aliančním cvičení Hedgehog 2015

Článek

„Přejeme si jednotku o velikosti brigády, aby v každé pobaltské zemi byl alespoň jeden prapor,” řekl podle agentury AFP kapitán Neimontas. V každé zemi by tak bylo nejméně 700 až 800 vojáků, brigáda NATO má 3200 až 5500 vojáků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agentuře AP Neimontas vysvětlil důvod: „Je to nezbytné kvůli bezpečnostní situaci. V našem regionu se nelepší, takže půjde o odstrašení.”

Pobaltské země se po ukrajinské krizi obávají, že by mohly být příštími terči ruské agrese.

Foto: David Ryneš, Novinky

Baltské státy

Severoatlantická aliance zintenzivnila kvůli ukrajinské krizi vojenská cvičení v Pobaltí. Cvičení se účastnily i americké jednotky. Podle Neimontase to ale nestačí a Tallinn, Vilnius a Riga žádají o trvalou přítomnost brigády.

Prapory by se střídaly tak, jako se střídají bojová letadla zemí NATO ve střežení vzdušného prostoru pobaltských zemí, které nemají vlastní stíhací letouny.

Reklama

Výběr článků

Načítám