Hlavní obsah

USA kvůli odstrašení Ruska plánují poslat vojáky i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

USA plánují v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) rozšířit přítomnost svých vojsk z původně zvažovaného Rumunska a Bulharska i v dalších zemích východní Evropy včetně České republiky. S odvoláním na úředníky amerického ministerstva obrany o tom informoval americký server Defense News.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mezi další země, v nichž Američané hodlají posílit svou vojenskou přítomnost, patří vedle Česka také Maďarsko a Gruzie. Podle serveru se v létě rozšíří vojenská cvičení, která začala vloni v dubnu za účasti USA, Polska a pobaltských států. Operace Atlantic Resolve je zaměřena na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou. USA ji vyhlásily loni v létě.

„Koncem léta bychom tu měli mít operaci, která bude zahrnovat území od Baltu až dolů po Černé moře,” prohlásil v pondělí v Centru pro strategické a mezinárodní studie ve Washingtonu plukovník Michael Foster ze 173. letecké brigády působící v Itálii. „Když se ty země propojí, téměř jimi prochází linie amerických sil,” řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy.

Američtí vojáci trvale působí v Rumunsku na základně v Konstanci na černomořském pobřeží. Loni USA požádaly o zvýšení počtu na 1500. Dosud jich tam byla tisícovka. Evropě je umístěno zhruba 67 000 amerických vojáků, většina z nich podléhá evropskému velení.

Rozmístit v zemích východní Evropy jednotky schopné zareagovat na případný útok plánuje také NATO. Tyto síly by podle něj byly schopné lépe čelit hybridní vojenské taktice, kterou Rusko využilo třeba při invazi na Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám