Hlavní obsah

Vrazi Němcova nebyli profesionálové. Ruská policie ale při vyšetřování tápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská policie zatím nezná motiv páteční vraždy opozičního politika Borise Němcova, napsal v pondělí moskevský list Kommersant ve zprávě o průběhu vyšetřování. Policie ani neurčila směr vyšetřování, ale je přesvědčena, že vrazi nebyli profesionálové, protože použili starou pistoli sovětské výroby a nechali naživu korunní svědkyni.

Foto: George Malets, ČTK/AP

Policisté u těla Němcova

Článek

Němcova v noci na sobotu na mostě přes řeku Moskvu nedaleko Kremlu zabil neznámý muž. Vypálil šest ran, čtyři politika zasáhly do zad. Smrtelná byla rána do srdce. [celá zpráva]

Vystřelené náboje byly vyrobeny v různé době a na různých místech, takže je útočníci zřejmě sháněli, kde se dalo. Patrony jsou staré 20 let. Vpáleny byly z pistole typu Makarov nebo z upravené plynové. Vražda proto podle vyšetřovatelů nejspíš nebyla dílem profesionálů, vrah Němcova možná ani neznal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze záznamu kamery televize TVC vyplývá, že vrah čekal na svou oběť na bočním schodišti, odkud zjevně na pokyn kompliců vyšel nahoru na most a zahájil palbu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku zastřelili opozičního politika Borise Němcova

Záznamy pouličních videokamer z místa činu jsou podle ruského deníku buď nezřetelné, nebo nejsou vůbec k dispozici. Část kamer byla vypnuta kvůli pravidelné opravě. Použitelný záznam poskytla policistům jen ruská televizní stanice TVC, která má na mostě kameru pro případné zpravodajské využití. [celá zpráva]

Svědkyně se chce vrátit domů

Pachatel nechal naživu Němcovovu přítelkyni Ukrajinku Hannu Duryckou. Její osmihodinový výslech policistům příliš nepomohl, protože byla v šoku. Nedokázala ani určit značku vozu, a tak pátrání po bílém automobilu, který vraha odvezl, bylo zatím bezvýsledné.

Třiadvacetiletá ukrajinská modelka Hanna Durycká nesmí z bezpečnostních důvodů opustit Moskvu. "Vyšetřovatelé tvrdí, že mimo Moskvu pro mě není bezpečno," řekla ruské televizi Dožď. Odmítla nabízený program na ochranu svědků, od ruské policie ale dostala osobní ochranu.

Především se chce vrátit domů do Kyjeva. "Nyní jsem považována za svědka. Vypověděla jsem všechno, co bylo možné. Nechápu, proč mě dosud zadržují v Rusku," řekla ruským novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám