Hlavní obsah

Média v USA se diví, proč nebyl Obama na pochodu v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Jeruzalém/Paříž
Aktualizováno

Americká média se podivují nad tím, že pochodu proti terorismu, který se v neděli uskutečnil v Paříži na památku obětí teroristických útoků z minulého týdne, se nezúčastnil ani prezident Barack Obama, ani žádný vysoký americký představitel. Spojené státy zastupovala jen americká velvyslankyně ve Francii Jane Hartleyová, napsala agentura Reuters.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

V čele průvodu šli rodinní příslušníci obětí, k nimž se připojili čelní francouzští představitelé v čele s prezidentem Françoisem Hollandem.

Dorazili i významní zahraniční hosté z téměř 60 zemí, například z Německa, Itálie, Británie, Turecka či Izraele. Celkově památku 17 obětí teroristických útoků uctilo při průvodu až půldruhého miliónu lidí a údajně šlo o největší podobné shromáždění v zemi od konce druhé světové války. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod za uctění památky obětí v PařížiVideo: Michael Švec, Právo

O tématu americké neúčasti debatovali například na televizní stanici CNN. Novinář Fareed Zakaria tam v pořadu, který moderuje, označil nepřítomnost vysoce postaveného Američana v Paříži za chybu.

Moderátorka televizní stanice Fox News Greta Van Susteren zase na komunitní síti Twitter napsala: "Je to opravdu trapné. Kde je prezident Obama? Proč tam nejel?"

Bílý dům se nevyjádřil

Bílý dům se k Obamově absenci nevyjádřil. Jeho zástupci nicméně rozhodně popírají, že by neměli úctu k Francii a jejím obětem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Obama podepsal ve čtvrtek na francouzské ambasádě ve Washingtonu kondolenční knihuVideo: Reuters

„Co se týče veřejných vyjádření solidarity Spojených států, nezapomínejte na několik veřejných prohlášení prezident, jeho telefonát s prezidentem Hollandem nebo kondolenční zastávku na francouzském velvyslanectví,“ řekl CNN jeden představitelů Obamovy administrativy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pochodu se zúčastnili i přední světoví státníciVideo: Reuters

Podle některých amerických novinářů měl Obama poslat do Francie alespoň ministra zahraničí Johna Kerryho či viceprezidenta Joe Bidena. Kerry se v té době nacházel zrovna v Indii, kde byl na předem domluvené návštěvě. V Paříži se v neděli vyskytoval americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který tam měl schůzku se svými evropskými protějšky, pochodu se ale nezúčastnil.

Hollande žádal Netanjahua, aby nejezdil

Piety se původně neměl, oficiálně z bezpečnostních důvodů, účastnit ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle izraelských médií, která se odvolávají na zdroj blízký předsedovi vlády, to ale bylo na žádost francouzského prezidenta.

Hollande totiž chtěl, aby se pozornost plně soustředila na vyjádření solidarity s oběťmi teroristických útoků a nebyla odvedena na nějaká další témata, navíc potenciálně kontroverzní, jako jsou židovsko-muslimské a izraelsko-palestinské vztahy.

Netanjahu prý nejdříve francouzské žádosti vyhověl a v sobotu večer premiérovi lidé oznámili, že do Paříže z bezpečnostních důvodů nepojede. Stejný vzkaz zaslali Francouzi i palestinskému vůdci Mahmúdu Abbásovi, který rovněž zveřejnil prohlášení, že se nedostaví kvůli nepříznivému počasí.

Jenže v sobotu v noci oznámili izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman a ministr hospodářství Naftali Bennett, že do Paříže na pochod pojedou, popsal izraelský deník Ha’arec. Když se to prý dozvěděl Netanjahu, vzkázal do Francie, že přijede také. Hollandův poradce Audibert měl tehdy svému izraelskému protějšku říci, že v tom případě zvou i Palestince. A za pár hodin Abbásův úřad zveřejnil informaci, že palestinský prezident do Paříže nakonec přijede.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám