Hlavní obsah

Útoky ve Francii mohou být začátkem vlny atentátů v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Teroristické útoky spáchané v tomto týdnu ve Francii by mohly být začátkem vlny atentátů, které zachvátí evropský kontinent. Podle nedělního vydání německého deníku Bild to vyplývá z rozhovorů vůdců extremistické organizace Islámský stát odposlechnutých americkou rozvědkou.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Účastnice pochodu proti násilí v Nantes

Článek

List s odvoláním na anonymní zdroje pocházející z řad amerických tajných služeb napsal, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) krátce po atentátech spáchaných v posledních dnech v oblasti Paříže zachytila konverzaci vůdců Islámského státu o připravované vlně násilností.

V této komunikaci byla Paříž označována za signál k sérii útoků, které by měly zasáhnout další evropská města, mimo jiné Řím, napsal deník. Žádný konkrétní plán ale zatím není znám.

Měli mít kontakty v Nizozemsku

Americké tajné služby mají prý nicméně také informace, podle nichž pachatelé středečního masakru v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, bratři Kouachiovi měli kontakty v Nizozemsku.

Islamisté Chérif a Said Kouachiovi zabili při útoku na sídlo Charlie Hebdo 12 lidí. Další terorista Amedy Coulibaly pak v oblasti Paříže ve čtvrtek připravil o život mladou policistku a v pátek usmrtil čtyři lidi v židovském lahůdkářství, kde rovněž držel několik hodin 15 osob jako rukojmí. Policisté v pátek všechny tři teroristy zastřelili.

Reklama

Související články

Jemenská Al-Káida hrozí útoky ve Francii

Náboženský představitel odnože teroristické sítě Al-Káida na Arabském polostrově na videozáznamu zveřejněném v pátek varoval, že Francie se stane terčem...

Výběr článků

Načítám