Hlavní obsah

Kolony aut u Stonehenge svede pod zem silniční tunel

Londýn

Británie hodlá prorazit tunel nedaleko proslulé památky Stonehenge, aby ulevila nedaleké silnici, kde často vznikají dopravní zácpy. Návštěvníci by tak megalitickou stavbu mohli obdivovat, aniž by přitom museli překřikovat hluk z automobilové dopravy, napsala agentura AP.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Zimní krajina u Stonehenge

Článek

"Je to pravděpodobně největší změna v okolí Stonehenge od doby kamenné, protože když tato stavba před 3000 vznikla, tak zcela zřejmě nebylo v plánu, že bude stát vedle velmi, velmi vytížené a přecpané silnice první třídy," prohlásil podle agentury Reuters místopředseda britské vlády Nick Clegg.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stavba tunelu je součástí plánu na modernizaci silniční sítě v zemi. Plán, který dnes představila vláda, počítá s výdaji v objemu 15 miliard liber. O tom, kdy by stavba tunelu u Stonehenge mohla začít, se ale podle Reuters nezmiňuje.

Stonehenge vznikal ve třech fázích v letech 3000 až 1600 let před naším letopočtem. Přesný účel megalitu není znám, avšak stal se symbolem Británie a je jednou z jejích nejnavštěvovanějších památek. Ročně ho navštíví zhruba milión lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám