Hlavní obsah

Ruští vojáci jeli na Ukrajinu jako dobrovolníci na základě rozkazu

Luhansk/Doněck

Moskva opakovaně popírá, že by na straně ukrajinských separatistů bojovali příslušníci Ozbrojených sil Ruské federace. Ruští vojáci, které potkala reportérka listu The Financial Times (FT) Courtney Weaverová v Luhansku, jí potvrdili, že jsou na Ukrajině jako dobrovolníci. Ale dostali k tomu rozkaz.

Foto: Reuters

Zničený tank T-72 u Starobeševa

Článek

V luhanské kavárně Plakučaja Iva viděla reportérka vojáky v posledním vzoru ruských uniforem pozdě odpoledne. Samozřejmě neměli žádné označení příslušnosti k jednotkám. Jídlo zapíjeli vodkou.

Chvíli poté pozvali Weaverovou a dalšího západního reportéra ke stolu. Jeden z nich, Maxim z Voroněžské oblasti, řekl, že jsou ve městě jen poslední měsíc, takže dorazili po příměří podepsaném 5. září.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marko Djurica, Reuters

Proruský separatista s ručním granátem

Maxim dodal, že přijeli cvičit místní obyvatele, i když neřekl v čem. Na otázku, zda je dobrovolník, odpověděl s jistým sarkasmem: „Samozřejmě, že jsme dobrovolníci. Nikdo nás sem neposlal.“

Pak ale vážným hlasem popsal okolnosti před odjezdem ve své jednotce: „Rozkazem se nás zeptali, kdo chce jít jako dobrovolník. A všichni jsme takhle zvedli ruce.“ Doplnil to gestem, jako když člověk musí zvednout ruce, protože se vzdává, napsaly FT.

Jeden z mužů, Slava, měl dokonce na své uniformě ruské distinkce. Když ale zjistil, že se vojáci baví s novináři, zavelel k odchodu. Všichni měli aktuálně používaný vzor ruských uniforem a neměli u sebe žádné zbraně - na rozdíl od místních vzbouřenců, oblečených v různých kombinacích maskovacích a lesnických nebo rybářských oděvů, kteří nosí pistole makarov a automaty kalašnikov.

Foto: Reuters

Dělostřelecké nábojnice u Starobeševa

Podle západních zdrojů právě pomoc těchto tzv. dobrovolníků pomohla separatistům udržet značnou část Luhanské a Doněcké oblasti.

Moskva vždy říká, že jde o dobrovolníky, kteří jsou zrovna na dovolené, i když se už dříve objevily informace, že ruské vojáky velitelé přesvědčili, aby vystoupili z armády a odjeli bojovat na Ukrajinu, nebo jim řekli, že jedou na dlouhodobé cvičení.

Dokonce i Putinova prezidentská rada pro lidská práva uvedla, že stovka příslušníků 18. motorizované brigády zahynula při nasazení na východní Ukrajině.

Skuteční dobrovolníci 

Reportérka ale dodává, že mnozí Rusové bojující na straně separatistů jsou skutečně dobrovolníci. V kavárně v Doněcku poznala dva Rusy ze Sibiře, kteří se rozhodli jít do bojů poté, co viděli brutální střet lidí podporujících separatisty a nacionalistických ultras v Oděse. Tehdy tam uhořely desítky lidí podporujících odtržení od Ukrajiny.

Foto: Reuters

Označení ruské armády na poničeném balení vojenské potravinové dávky u Starobeševa dokazuje dodávky z Ruska

Přihlásili se přes internet. Jeden z nich, Oleg, uvedl: „Lidé říkají, že jsme v cizině, ale my nejsme. To je naše země. Tato válka není jen materiální, ale i spirituální. Je to válka proti západním hodnotám“. Kritizoval především sňatky párů stejného pohlaví a ochranu práv gayů.

Jeho bratr Sergej dodal, že poslední dva měsíce nebyly snadné: „To není protiteroristická operace, to je genocida.“ Viděl vzbouřence, kteří měli uřezané hlavy.“

Oba dodali, že boje neskončily ani po příměří. Podle nich existuje jen na papíře. Domů se vrátit nemíní. „Víme, že tahle válka neskončí za měsíc nebo dva.“

Severoatlantická aliance už od srpna uváděla, že na Ukrajině bojuje 3000 ruských vojáků, přičemž stejný počet přiznali i separatisté. Kyjev dokonce mluvil o deseti tisících Rusů.

Foto: Staff, Reuters

Tubus, ze kterého byla odpálena ruská protitanková střela Kornet u Starobeševa. Potvrzuje nasazení moderních ruských zbraní na bojišti, Kornet byl zaveden do výzbroje v půlce devadesátých let.

Moskva také popírá dodávky zbraní separatistům. Většinou se vymlouvá na to, že stejné zbraně má ve výzbroji i ukrajinská armáda, přestože se v některých zničených obrněných transportérech našly dokumenty potvrzující, u jaké sloužily ruské jednotky.

Reportéři agentury Reuters při návštěvě okolí Starobeševa, kde v posledních týdnech probíhaly tvrdé boje, viděli mnoho ruských zbraní včetně zničených tanků T-72, o nichž Ukrajina tvrdí, že už je vyřadila.

Našli tam i tubus, ze kterého se odpalují moderní protitankové rakety Kornet zařazované do výzbroje až od poloviny devadesátých let. Objevili tam i zbytky obalů z potravinových dávek pro ruské vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám