Hlavní obsah

Na lodi s migranty zahynulo přes 140 lidí. Část se udusila, další ubodali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Messina

Při tragédii na lodi s migranty, která se v sobotu jižně od italského ostrova Lampedusa dostala do potíží, přišlo o život nejméně 141 lidí, včetně dvouletého dítěte. Podle agentury ANSA to v úterý uvedly italské úřady. Policie v Messině oznámila, že zatkla pět osob, které podezírá z odpovědnosti za neštěstí.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Na lodi byla mrtvá těla.

Článek

Migranty z přeplněné lodi zachránil dánský tanker a dovezl je do jihoitalského přístavu Messina. Na palubě plavidla, které podle zprávy agentury APA vyplulo od libyjského pobřeží, bylo podle přeživších kolem 750 běženců ze Sýrie, Pákistánu, Nigérie a Ghany. Zachránit se jich podařilo 569.

Podle agentury ANSA se v nákladovém prostoru našlo 29 lidí, kteří se udusili. Další migranti jim zabránili jít na již přeplněnou palubu. Původně se uvádělo 19 obětí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyřicet tisíc korun za místo na palubě

Podle policie zemřelo dalších asi 60 lidí násilnou smrtí. Část mrtvých, zabitých bodnými ranami nebo ubitých k smrti, byla naházena do moře. Další desítky migrantů údajně utonuly ve snaze dostat se z potápějící se lodi co nejrychleji na dánský tanker.

Agentura APA informovala, že policie v sicilské Messině zadržela pět osob, které zřejmě loď řídily a které jsou podezřelé z odpovědnosti za smrt migrantů.

Policisté je zatkli na základě informací přeživších běženců. Podle agentury ANSA šlo o muže ve věku od 21 do 35 let původem ze Sýrie, Maroka, Saúdské Arábie a Palestiny.

Podle policie inkasovali od běženců z arabských zemí za místo na palubě 1000 až 2000 dolarů (20 000 až 40 000 Kč) a od uprchlíků ze subsaharské Afriky za místo v podpalubí 250 až 500 dolarů (5000 až 10 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám