Hlavní obsah

Na palubě zříceného boeingu zemřela řada odborníků na AIDS

Na palubě Boeingu 777 malajsijských aerolinek byla řada odborníků na výzkum AIDS a aktivistů, kteří mířili na mezinárodní konferenci o této nemoci v Austrálii. Uvedla to agentura AP. Stroj se zřítil ve čtvrtek odpoledne na východě Ukrajiny, pravděpodobně byl sestřelen. Mezi cestujícími byl i někdejší prezident Mezinárodní organizace pro AIDS, nizozemský vědec Joep Lange.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Trosky zříceného malajsijského Boeingu 777 u východoukrajinské vesnice Hrabove

Článek

Zpráva o smrti odborníků na HIV/AIDS vyvolala ve vědeckých kruzích velký smutek, uvedla AP. Podle dosud oficiálně nepotvrzených informací bylo na palubě malajsijského letadla až 100 lidí, kteří mířili do australského Melbourne ve státě Victoria na 20. Mezinárodní konferenci o AIDS. Ta začíná v neděli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Máme potvrzené, že sem mířila řada odborníků, vědců, lékařů a lidí, kteří stáli v čele výzkumu AIDS po celém světě,“ uvedl premiér australského státu Victoria. „Přesný počet zatím není známý, ale bezpochyby to je velký počet,“ dodal Denis Napthine.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky Boeingu 777 jsou rozeseté na ploše patnácti kilometrůVideo: Reuters

Na palubě letadla na trase Amsterodam–Kuala Lumpur bylo 298 lidí. Podle amerických zpravodajských zdrojů bylo sestřeleno raketou země-vzduch. Není ale jasné, kdo ji vypálil. Proruští separatisté a ukrajinská vláda se z toho obviňují navzájem.

V boeingu cestovalo nejméně 27 Australanů. Po mezipřistání v Kuala Lumpuru měl stroj pokračovat právě do Austrálie.

„Jsou tady Australané, kteří chtěli zítra na letišti přivítat své přátele a příbuzné. Mezi nimi bylo několik světově proslulých odborníků na AIDS,“ uvedl australský poslanec Bill Shorten. „Tuto ztrátu pocítí na řadě míst světa,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský odborník na HIV/AIDS Joep Lange

Pokud se potvrdí, že mezi mrtvými je i nizozemský vědec Joep Lange, bude to pro tento obor významná ztráta.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

Lange se účastnil výzkumu HIV/AIDS od samotného začátku, kdy v počátku 80. let byla tato nemoc poprvé zaznamenána. Podílel se na klinických testech a bádání po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám